Η άνοιξη είναι μια πανέμορφη εποχή, όταν όλη η φύση αναγεννιέται. Μας αρέσει να βλέπουμε το περιβάλλον να ανθίζει σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων, όπως αναφέρει το vita.

Ωστόσο, η ανθισμένη φύση προκαλεί και πολλές εποχικές αλλεργίες…

Αυτές αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας αντιδρά υπερβολικά σε κάτι στο περιβάλλον.

Μπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι εποχικές αλλεργίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες– επηρεάζουν το 10–40% του γενικού πληθυσμού.
Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το φτέρνισμα (όταν η γύρη ερεθίζει τη βλεννογόνο μεμβράνη της μύτης), η ρινική καταρροή, ο κνησμός της μύτης, του στόματος και του λαιμού και υγρά ή κόκκινα μάτια.

Ωστόσο, οι εποχικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτία, βήχα και πονόλαιμο, καθώς και κόπωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, περιφερική φλεγμονή, διαταραχή του ύπνου και διαταραχή της αντίληψης.

Μια αλλεργική φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να ενεργοποιήσει ανοσοποιητικά κύτταρα στον εγκέφαλο.

Αν έχετε δυσκολία στον ύπνο και είστε κουρασμένοι, θα έχετε δυσκολία να λειτουργήσετε στην οικογένεια και στο σχολείο ή/και στην εργασία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι αλλεργίες, εκτός από αυξημένη κόπωση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξημένη υπνηλία.
Γνωστικά προβλήματα

Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα γνωστικά προβλήματα. Η έρευνα των Marshal και Colon έδειξε ότι τα άτομα που έπασχαν από εποχιακές αλλεργίες (χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα) παρουσίαζαν μείωση στη λεκτική μάθηση, βραδύτερη λήψη αποφάσεων και βραδύτερη ψυχοκινητική ταχύτητα σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκολίες στη μνήμη εργασίας, ή στην ικανότητα εκτέλεσης νοητικών λειτουργιών στην άμεση μνήμη. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συγκρίνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών με την «εγκεφαλική ομίχλη» ή «brain fog» (αίσθημα έλλειψης διανοητικής διαύγειας, διανοητικής υποτονικότητας ή/και θολούρας).

Μελέτες σε παιδιά που πάσχουν από εποχικές αλλεργίες έδειξαν προβλήματα στη μνήμη εργασίας, μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης σε γνωστικά τεστ και μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης για απλές κινήσεις.

Εκτός από τα γνωστικά προβλήματα, οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση και την αίσθηση ευεξίας μας. Άλλες μελέτες έδειξαν ακόμη και αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.

Μελέτες σε τρωκτικά δείχνουν ότι η περιφερική αλλεργική φλεγμονή επηρεάζει τον εγκέφαλο και μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, τα τρωκτικά που εκτέθηκαν σε γύρη είχαν συμπεριφορά που έμοιαζε με άγχος και μειωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.