Με επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν στην Πάτρα οι διαχειριστικές δράσεις στο πλαίσιο του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η εκδήλωση διεξήχθη την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 καιώρα 10:00 π.μ., στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Σκοπός της  2ης θεματικής ενημερωτικής ημερίδαςήταν η παρουσίαση του έργου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου αναφορικά μεσυγκεκριμένες διαχειριστικές δράσεις που υλοποιεί στο πλαίσιο του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Την ενημερωτική ημερίδα άνοιξεκαι συντόνισεη κα. Γεωργία Καραμπέρου, Δρ. Δασολόγος, Προϊσταμένη της Μονάδας ΔιαχείρισηςΕθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Η κα.Καραμπέρουαναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ίδρυσης του ΟΦΥΠΕΚΑ και στις αρμοδιότητες του, έκανε σύντομη παρουσίαση της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης και στη συνέχεια παρουσίασε τρεις διαχειριστικές δράσεις  που στόχο έχουν την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης της.

Ο κ. Αλέξιος Ράμφος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, άνοιξε το κύκλο των ομιλιών με την παρουσίαση του «Καταγραφή πολυχαίτων στη λιμνοθάλασσα Προκόπου και στα αλίπεδα προς παραλία Κέντρο και στους τρόπους αντιμετώπισής τους». Ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση των πολυχαίτων στη λιμνοθάλασσαΠρόκοπος. Παρουσίασε την έρευνα πεδίου και τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή καθώς και τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν από τα αποτελέσματα αυτών.

Ακολούθησε, η παρουσίαση του κ. Διονύσιου Μαμάση, Περιβαλλοντολόγου,M.Sc. στην Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, με θέμα: «Δράσεις καταγραφής ωοτοκίας και προστασίας της Θαλάσσιας χελώνας Carettacaretta στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς». Ο κ. Μαμάσης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θαλάσσιας χελώνας Carettacaretta και τόνισε την ανάγκη επιβίωσης του είδους, ενώ παρουσίασε τα αποτελέσματα αλλά και τις πιέσεις από την παρακολούθηση του είδους των τελευταίων ετών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Ο κύκλος των ομιλιών – παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, του κ. Γεώργιου Μήτσαινα, Λέκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο: «Η παρουσία και οι διατροφικές συνήθειες της Βίδρας (Lutralutra) σε προστατευόμενες περιοχές της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς& Π.Π. Δυτ. Πελ/νήσου». Ο κ. Μήτσαινας αφού ανέπτυξε την μεθοδολογία της μελέτης του σε εννέα (9) ειδικές ζώνες διατήρησης (ΕΖΔ) για την παρουσία, την συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες της Βίδρας (Lutralutra),  παρουσίασε τις εργασίες πεδίου που έλαβαν χώρα. Εν συνεχεία, ανέλυσε τα αποτελέσματα των ερευνών από τα οποία διαπιστώθηκε η εκτεταμένη παρουσία της Βίδρας στην περιοχή μελέτης. Ο κ. Μήτσαινας ολοκλήρωσε την ομιλία του προτείνοντας τη συνέχιση της παρακολούθησης με συστηματικό τρόπο, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες χρονοσειρές δεδομένων για το είδος.

Μετά το πέρας των ομιλιών αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγήαπόψεων μεταξύ εκπροσώπων των φορέων καθώς και τοπικών παραγόντων, επιστημόνων για τα θέματα που χρήζουν επίλυσης στις περιοχές ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης καθώς και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από αυτά. Διερευνήθηκε περαιτέρω το ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών σε υγιή και βιώσιμη βάση.

Την ενημερωτική ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Πράσινου του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ο π. Γεν. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του π. Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, κ. Κουτρούμπας Θωμάς.

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.


2.	Στιγμιότυπο από την ομιλία της κα. ΓεωργίαςΚαραμπέρου, Δρ. Δασολόγος, Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Φωτογραφία: Enaliaevents.

2. Στιγμιότυπο από την ομιλία της κα. ΓεωργίαςΚαραμπέρου, Δρ. Δασολόγος, Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Φωτογραφία: Enaliaevents.


3.	Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. ΑλεξίουΡάμφου, ΑναπληρωτήΚαθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.Φωτογραφία: Enaliaevents.

3. Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. ΑλεξίουΡάμφου, ΑναπληρωτήΚαθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.Φωτογραφία: Enaliaevents.


4.	Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ.ΔιονύσηΜαμάση, Περιβαλλοντολόγου,M.Sc. στην Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών. Φωτογραφία: Enaliaevents.

4. Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ.ΔιονύσηΜαμάση, Περιβαλλοντολόγου,M.Sc. στην Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών. Φωτογραφία: Enaliaevents.


5.	Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Γεώργιου Μήτσαινα, Λέκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Φωτογραφία: Enaliaevents.

5. Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Γεώργιου Μήτσαινα, Λέκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Φωτογραφία: Enaliaevents.


6.	Στιγμιότυπο από την ενημερωτική ημερίδα. Φωτογραφία: Enaliaevents.

6. Στιγμιότυπο από την ενημερωτική ημερίδα. Φωτογραφία: Enaliaevents.


7.	Οι ομιλητές της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου». Φωτογραφία: Enaliaevents.

7. Οι ομιλητές της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου». Φωτογραφία: Enaliaevents.


8.	Στιγμιότυπο από το κλείσιμο της ημερίδας. Φωτογραφία: Enaliaevents.

8. Στιγμιότυπο από το κλείσιμο της ημερίδας. Φωτογραφία: Enaliaevents.


9.	Στιγμιότυπο από το κλείσιμο της ημερίδας. Φωτογραφία: Enaliaevents.

9. Στιγμιότυπο από το κλείσιμο της ημερίδας. Φωτογραφία: Enaliaevents.