Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για την ωφέλιμη δράση των κράνμπερι ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Νέα ιατρικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι δεν πρόκειται για μύθο, μιας και όπως δείχνουν η κατανάλωση προϊόντων κράνμπερι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης μιας ουρολοίμωξης πριν ξεκινήσει, όπως αναφέρει το vita.

Η παγκόσμια μελέτη, που εξέτασε τα οφέλη των προϊόντων κράνμπερι, που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Reviews, αναφέρει ότι ο χυμός κράνμπερι και τα συμπληρώματά του μειώνουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων συμπτωματικών ουρολοιμώξεων σε γυναίκες κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, σε παιδιά περισσότερο από το ήμισυ και σε άτομα που είναι επιρρεπή σε ουρολοίμωξη μετά από ιατρικές παρεμβάσεις κατά περίπου 53%.

Ο χυμός και τα συμπληρώματα κράνμπερι, που μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα, κάψουλες και ταμπλέτες, έχουν από καιρό προωθηθεί ως μια άμεσα διαθέσιμη λύση για την αποτροπή της μόλυνσης, προηγούμενη ανασκόπηση όμως με στοιχεία από 24 δοκιμές δεν είχε δείξει κάποιο όφελος από την λήψη τους.
Χυμός και συμπληρώματα κράνμπερι για τις ουρολοιμώξεις

Οι ερευνητές πίσω από αυτήν την ενημερωμένη ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο Flinders και το Νοσοκομείο Παίδων στο Westmead θέλησαν να ανανεώσουν αυτά τα ευρήματα, ως ένα σημαντικό βήμα στον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των προϊόντων κράνμπερι, εξετάζοντας 50 πιο πρόσφατες δοκιμές που περιελάμβαναν σχεδόν 9000 συμμετέχοντες.

«Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές και πολλές φορές επώδυνες. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα βιώσει ουρολοίμωξη μια φορά στην ζωή της, όπως και πολλοί ηλικιωμένοι και επίσης άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουροδόχου κύστης από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή άλλες παθήσεις», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Gabrielle Williams.

«Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και αρκετά γρήγορα με αντιβιοτικά, καθώς μερικές φορές μόνο μια δόση μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς, σε μερικούς ανθρώπους οι ουρολοιμώξεις επανέρχονται διαρκώς. Τότε προτείνουμε τα προϊόντα κράνμπερι» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι μελέτες που εξετάσαμε περιελάμβαναν μια σειρά μεθόδων για τον προσδιορισμό των πλεονεκτημάτων των προϊόντων κράνμπερι. Η συντριπτική πλειοψηφία συνέκρινε τα προϊόντα με ένα εικονικό φάρμακο placebo ή την απουσία θεραπείας.

«Αυτή είναι μια ανασκόπηση του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων και καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία, ενδέχεται να προκύψουν νέα ευρήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα νέα στοιχεία δείχνουν ένα πολύ θετικό εύρημα ότι ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει την ουρολοίμωξη σε άτομα με αυξημένη ευαισθησία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Jonathan Craig.

«Είδαμε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων κράνμπερι για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το ζήτημα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Οι προηγούμενες εκδόσεις αυτής της ανασκόπησης δεν είχαν αρκετά στοιχεία για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και οι κλινικές δοκιμές που ακολούθησαν έδειξαν ποικίλα αποτελέσματα, αλλά σε αυτήν την ενημερωμένη ανασκόπηση ο όγκος των δεδομένων έφερε στο φως αυτό το νέο εύρημα» καταλήγουν οι ερευνητές.