Ανέβηκαν οι τόνοι στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια εξέτασης του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια.

Οι ερωτήσεις του δικηγόρου για το εάν ο κ. Ηλιάδης έχει πάει ποτέ σε ψυχιατρείο όξυναν την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόπτει τη συνεδρίαση λόγω ωραρίου.

Αλ. Κούγιας: Έχετε πάει ποτέ σε ψυχιατρείο;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Μήπως πρέπει να το σκεφτείτε;

Μάρτυρας: Αύριο θα έρθω με τον ψυχίατρο μου…

Νωρίτερα, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο υποστήριξε πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την διακομιδή της Τζωρτζίνας από το Καραμανδάνειο στην ΜΕΘ του Ρίου και ότι ακολούθησε ήταν οι προβλεπόμενες. «Έγιναν όλα όπως έπρεπε να γίνουν», απάντησε ο κ. Ηλιάδης και στη συνέχεια δέχθηκε σφυροκόπημα από τον Αλέξη Κούγια σχετικά με το πότε οι γονείς της Τζωρτζίνας ενημερώθηκαν ότι το κοριτσάκι τους είναι τετραπληγικό.

Αλ. Κούγιας: Μπορούσατε να διαπιστώσετε ότι είναι τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Όχι. Την όγδοη μέρα κάναμε μαγνητική ενώ ήταν διασωληνωμένο και τη δέκατη ημέρα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε το τσουνάμι και τα σοβαρότατα προβλήματα. Ενημέρωσα τους γονείς για πάρα πολλά θέματα. Μόλις η μαγνητική αξιολογήθηκε ενημέρωσα τους γονείς ότι έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα στη μαγνητική.

Αλ. Κούγιας: Γιατί δεν τους ενημερώσατε ότι είναι τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Η πρώτη εικόνα πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στη γενικότερη κατάσταση της Τζωρτζίνας. Ορθώς δεν ειπώθηκε κάτι τότε. Το παιδί είχε υποστεί υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια. Τους έλεγα κάθε μέρα τι κερδίζει το παιδί, φρόντισα για την αποκατάσταση.

Αλ. Κούγιας: Δηλαδή, την όγδοη ημέρα γνωρίζατε ότι είναι τετραπληγικό, αλλά δεν τους το είπατε; Για ποιο λόγο; Για να μην τους σοκάρετε; Για να κερδίσετε χρόνο; Να μην στραφούν εναντίον σας;

Μάρτυρας: Με ενδιέφερε η αποκατάσταση του παιδιού.

Αλ. Κούγιας: Τους είπατε ότι το παιδί είναι παράλυτο; Ότι δεν έχει χέρια και πόδια; Πού έγινε παράλυτο; Στο Καραμανδάνειο, σε σας;

Μάρτυρας: Είναι αρκετά περίπλοκο το κομμάτι της ανακοπής της Τζωρτζίνας. Το κυριότερο ήταν ο χρόνος που ήταν άνευ οξυγόνου.

Αλ. Κούγιας: Δηλαδή τα πρώτα λεπτά;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλ. Κούγιας: Πότε το παιδί κατέστη τετραπληγικό; Κατά την ανακοπή απαντήσατε.

Μάρτυρας: Το πιο σημαντικό είναι πότε θα φωνάξει κάποιος βοήθεια. Εάν έρθει κάποιος και φωνάξει βοήθεια από εκεί ξεκινάνε τα τέσσερα λεπτά.

Αλ. Κούγιας: Έχετε κάποιο στοιχείο πως μητέρα δεν ενημέρωσε αμέσως;

Μάρτυρας: Όχι.

Ο Αλέξης Κούγιας συνέχισε τις ερωτήσεις αναφορικά με τις ενέργειες των ιατρών όταν το κοριτσάκι είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του Ρίου.

Αλ. Κούγιας: Τι κάνατε στη διαχείριση του επεισοδίου;

Μάρτυρας: Η αγωνία ήταν να διατηρηθεί η καρδιακή λειτουργία και να προστατευτεί ο εγκέφαλος. Η μονάδα με το που μπαίνει ο ασθενής έχει συνεχές καρδιογράφημα.

Αλ. Κούγιας: Η καρδιά λειτουργεί άψογα;

Μάρτυρας: Άψογα. Ήταν ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα.

Αλ. Κούγιας: Αποκλείει να έχει πρόβλημα η καρδιά ένα σωστό καρδιογράφημα;

Μάρτυρας: Το καρδιογράφημα εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε οτιδήποτε. Το καρδιογράφημα δεν είναι η ασθενής.

Αλ. Κούγιας: Θυμάστε τι λέτε πως κάνατε; Και μου έκανε και εντύπωση που πήρατε σβάρνα Πλεύρη κι άλλους. Και δημιουργήσατε εντύπωση πως είμαι κατά μεταμοσχεύσεων;

Μαρτυρας: Πάγωμα εγκεφάλου.

Αλ. Κούγιας: Εγώ χρησιμοποίησα βιβλιογραφία πως πάγωμα εγκεφάλου γίνεται όταν ακολουθηθεί μεταμόσχευση. Σε ποιο χρόνο μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα ασθενής;

Μάρτυρας: Το εγκεφαλικό οίδημα μπορούμε να το δούμε τις πρώτες 48 ώρες….Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τις δευτερογενείς βλάβες παγώνοντας τον εγκέφαλο της μικρής.

Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο να παγώσετε εγκέφαλο; Τι χειρότερο να υποστεί;

Μάρτυρας: Είναι διεθνή πρωτόκολλα τα οποία είναι αποδεδειγμένα.

Αλ. Κούγιας: Αφού παγώσατε τον εγκέφαλο, το είπατε στους γονείς;

Μάρτυρας: Τους είπα πως θα μπούμε στη διαδικασία να περισώσουμε ό, τι περισώσουμε.

Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο το κρύβατε;

Μάρτυρας: Η ιεράρχηση των απαντήσεων γίνεται με τέτοιο τρόπο. Βεβαίως προηγείται η ζωή. Δεν μπορείς να τους πεις την ώρα που είναι διασωληνωμένο πως θα μείνει τετραπληγικό το παιδί σας. Δεν το λέω ποτέ στις ενημερώσεις μου.

Αλ. Κούγιας: Τους κορόιδευε. Τους απέκρυπτε την αλήθεια! Μισή ώρα τους κορόιδευε!

Μάρτυρας: Η αγωνία μου ήταν αποκατάσταση της μικρής Τζωρτζίνας! Έκανα συζητήσεις με τη φυσίατρο στην Αθήνα, αυτή ήταν η αγωνία μου.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ξανά, όταν ο Αλέξης Κούγιας ρώτησε τον Ανδρέα Ηλιάδη για το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Αλ. Κούγιας: Σύνδρομο Μινχάουζεν. Αυτό το σύνδρομο είναι επιστημονικό αντικείμενο ψυχιάτρου;

Μάρτυρας: Υπάρχουν δύο σύνδρομα. Το σύνδρομο Μινχάουζεν και το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Σωστά λέει ο συνήγορος δεν είμαι ψυχίατρος. Το δεύτερο με ενδιέφερε. Με αυτό ασχολούνται οι παιδίατροι

Αλ. Κούγιας: Πείτε μου παγκοσμίως μία υπόθεση που βασίστηκε στο Μινχάουζεν.

Μάρτυρας: Εγώ γιατρός είμαι, δεν πιάνω ποιοι καταδικάστηκαν ή όχι.

Αλ. Κούγιας: Εδώ έχουμε την πιο προκατειλημμένη ανάκριση που έγινε ποτέ και θα το λέω μέχρι να πεθάνω. Κάνατε καμία έρευνα εάν αυτή η επιστημονική προσέγγιση έγινε δεκτή από κάποιο δικαστήριο;

Μάρτυρας: Γιατρός είμαι. Όχι δικαστής.

Αλ. Κούγιας: Γνωρίζετε πως όλες οι υποθέσεις καταρρίφθηκαν και απαγορεύτηκε να χρησιμοποιείται αυτό το σύνδρομο;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Χρησιμοποιήθηκε αυτή η άθλια προσέγγιση σας για να ασκηθεί δίωξη στην εντολέα μου…

Μάρτυρας: Υπάρχει, είναι εκεί, εμένα δε με νοιάζει τι γίνεται στα δικαστήρια και οφείλουμε να το βάλουμε στη διαφορική διάγνωση. Οφείλουμε να το βάλουμε.

Αλ. Κούγιας: Γιατί δεν πήγατε στον εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Υπάρχει μία γκρίζα ζώνη ανάμεσα σε ιατρική και νομική. Έκανα ενέργειες. Δεν έχω υποχρέωση να απευθυνθώ στην εισαγγελία. Έκανα ενέργειες για να αποκλείσω σύνδρομο αυτό.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.