Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παρά το κίνητρο της άμεσης επιστροφής φόρου για όσους λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Για την εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος 2023 απομένουν ουσιαστικά 67 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, Δευτέρα 24 Απριλίου, έχουν υποβληθεί μόλις 242.413 φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 25 ημέρες που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα στο Taxisnet. Δηλαδή, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα έξι και πλέον εκατομμύρια των φορολογούμενων.

Εξ αυτών, 44.217 ΑΦΜ δικαιούνται επιστροφή φόρου ΑΦΜ, με βάση τα στοιχεία για τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι και την περασμένη Τετάρτη (19-4-2023).

Οι φετινές αλλαγές στην επιστροφή φόρου

Σημειώνεται ότι από φέτος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα, θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και -άμεση- εκκαθάριση της δήλωσης. Αν πάλι χρωστούν, θα περιμένουν το πολύ ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι 3 στους 4 δικαιούχους επιστροφής φόρου έχουν εισπράξει ήδη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται από την ΑΑΔΕ, ύψους περίπου 300 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο!

Πλέον, οι πληρωμές επιστροφής φόρου στους πολίτες γίνονται άμεσα, μετά την υποβολή και εκκαθάρισης της δήλωσης.

Άμεση επιστροφή δικαιούνται έτσι από φέτος, όσοι δε χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Κατά κύματα εισέπραξαν ήδη επιστροφές φόρου 34.000 δικαιούχοι (77% του συνόλου έως έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό μέχρι 19 Απριλίου). Έλαβαν συνολικά 9.656.905 ευρώ: η πρώτη πληρωμή δικαιούχων έγινε μόλις στις 5 Απριλίου, η δεύτερη στις 12 Απριλίου και η τρίτη στις 21 Απριλίου.