Οι επίσημες λίστες του ΕΟΦ με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ή έχουν αποσυρθεί εντελώς από την ελληνική αγορά, είναι υποτιμημένες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Οι πρόσφατες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες είχαν καλυφθεί προσωρινά με τα δραστικά μέτρα που είχε λάβει στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Υγείας, επανήλθαν, ενώ σε αυτές προστέθηκαν πλέον και νέες, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ).

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, οι πραγματικές ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων είναι πολλαπλάσιες σήμερα από αυτές, τις οποίες έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, μετά και την πρόσφατη επικαιροποίηση των δύο λιστών του ΕΟΦ, ο επίσημος αριθμός των σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 235 και σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» και όσα έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά.

«Σχεδόν 1.300 οι ελλείψεις»

«Είναι μεγαλύτερες οι ελλείψεις. Υπάρχουν σχεδόν 1.300 ελλείψεις, είτε μεγάλες είτε μικρές. Είτε σταδιακές, είτε καθ’ ολοκληρίαν. Από τα 1.300 φάρμακα, τα 400 λείπουν επειδή εξάγονται. Τα άλλα 900 δεν εξάγονται», τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ότι υφίστανται μεγάλη πίεση εξαιτίας των ελλείψεων, ενώ με χθεσινή επιστολή τους ζήτησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ελλείψεις φαρμάκων, έχουν πλέον λάβει διαστάσεις προβλήματος Δημόσιας Υγείας, όπως λένε.

«Λείπουν και καινούργια φάρμακα επιπλέον από αυτά που έλλειπαν παλαιότερα. Λείπουν και αντιβιώσεις που δεν έλειπαν παλιά και αντιτετανικοί οροί και κάποια φάρμακα που κάποια στιγμή δεν τα είχαμε, ήρθαν κάποιες ποσότητες και εξαφανίστηκαν και πάλι. Και όταν κάποια στιγμή ήρθαν κάποια φάρμακα σε κάποιες ελάχιστες ποσότητες με το σταγονόμετρο, για μένα και αυτό αποτελεί έλλειψη», τονίζει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής.

«Τα γενόσημα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες»

Η παραγωγή γενοσήμων είναι αυτή που κλήθηκε τους τελευταίους μήνες να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, συγκεκριμένα, αύξησε την παραγωγή της για να καλύψει τις ελλείψεις των πρωτοτύπων φαρμάκων. Κι αυτό μάλιστα, έγινε και μετά από έκκληση του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο και αυτή η παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες, όπως λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος φέρνει το παράδειγμα της αύξησης της παραγωγής γενόσημου αντιβιοτικού, το οποίο παράγεται από ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Θα βγει σε μια μικρή ποσότητα από τις 15 Μαϊου και μετά και στη συνέχεια θα ξαναβγεί νέα ποσότητα τον Σεπτέμβριο. Από τις 170 χιλιάδες τεμάχια που παρήγαγε η εταιρεία το 2021, έβγαλε 540 χιλιάδες τεμάχια το 2022. Και πάλι δεν φτάνουν. Μάλιστα ταυτόχρονα, η εταιρεία υπέστη και ζημία, διότι δεν έχει αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και το clawback (σ.σ. υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος όταν σημειώνεται υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης) αυξήθηκε. Δεν μπορούν να συντηρηθούν έτσι οι επιχειρήσεις. Δεν βγάζουν φάρμακα κι έχουν δίκαιο», τονίζει.

Ταυτόχρονα, πολλοί ασφαλισμένοι επιμένουν να μην εμπιστεύονται τα γενόσημα φάρμακα.

“Το γενόσημο αυτό που υπάρχει -αν υπάρχει κι αυτό- θα πρέπει να το δει κάποιος θετικά. Δεν μπορεί να αμφιβάλλει. Γιατί ενώ υπάρχει το γενόσημο θέλουν το πρωτότυπο, αυτό που έπαιρναν. Μα δεν υπάρχει αυτό που έπαιρναν. Υπάρχει δυσπιστία απέναντι στα γενόσημα και υπάρχει και δυσπιστία και απέναντι στο σύστημα γύρω από το φάρμακο γενικότερα”, τονίζει ο Κώστας Λουράντος.

Ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να μην ζημιώνονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιστρέφοντας στο κράτος τα κέρδη τους, όταν σημειώνεται υπέρβαση της δαπάνης.

«Εμείς απλώς διαπιστώνουμε ότι έχει πρόβλημα η αγορά. Δεν μπορεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ που είναι αυτός που είναι, να αντέχει στη σημερινή ζήτηση. Το επιπλέον το πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με το clawback και οι εταιρείες λένε “γιατί να το φέρνω το φάρμακό μου στην Ελλάδα, για να το πληρώσω εγώ από την τσέπη μου; Δεν το φέρνω», τονίζει.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό, το υπουργείο Υγείας με πρόσφατη απόφασή του ενισχύει την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, συνολικά κατά 200 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για το 2022 και το 2023), με σκοπό τον περιορισμό του clawback.

Το μέτρο κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο:

«Δυστυχώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της οριστικής αποχώρησης πλέον κάποιων φαρμάκων από την ελληνική αγορά χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος να μάθει το γιατί και να το εξηγήσει στον κόσμο. Την ξέρω την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Υγείας. Κι οι εταιρείες λένε ότι είναι προς το θετικό η προσπάθεια αυτή. Κι εγώ το πιστεύω πως είναι προς το θετικό, αλλά δεν επαρκεί. Είναι σαν να έχεις μια πολύ σοβαρή ασθένεια και να παίρνεις μια ασπιρίνη», καταλήγει.