Ανεβασμένη είναι η επιβατική κίνηση του λιμανιού της Πάτρας από το ’22 και μετά, ύστερα από τον πάτο που έφτασε κατά την διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν.

Η άνοδος αυτή κορυφώθηκε από τους καλοκαιρινούς μήνες του περασμένου έτους και σύμφωνα με παράγοντες του λιμανιού, αλλά και των πρακτορείων που δραστηριοποιούνται εκεί, το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο με την αυξητική τουριστική κίνηση που υπήρχε αυτό το διάστημα σε όλη την χώρα.

Ένα σημαντικό ποσοστό της επιβατικής κίνησης που έφτασε στην χώρα περνώντας την πύλη του λιμανιού, την λεγόμενη πύλη της Δυτικής Ελλάδας, ήταν τουρίστες που έφτασαν στην Πάτρα, προερχόμενοι από χώρες  κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανεβασμένοι δείκτες της επιβατικής κίνησης τόσο σε Ι.Χ και σε τροχόσπιτα, όσο και σε αριθμό επιβατών, έρχονται για να επιβεβαιώσουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι τι λιμάνι μπορεί να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο και στο θέμα του εισερχόμενου τουρισμού, πέρα από τον εμπορικό ρόλο.

Το ζήτημα όμως είναι ότι το 95% των επιβατών – επισκεπτών – τουριστών που περνάνε από το λιμάνι, δεν μένουν στην Πάτρα, αλλά φεύγουν, κάτι που όμως έχει να κάνει με άλλους παράγοντες που θα πρέπει να απασχολήσουν την πόλη στο μέλλον.

Πάντως από την πλευρά του ο ΟΛΠΑ έχει κάνει τις προετοιμασίες του, έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση της επιβατικής κίνησης και το 2023. Για την ιστορία και μόνο το 2022 η εξωτερική κίνηση του λιμανιού της Πάτρας, η διακίνηση δηλαδή από το εξωτερικό έφτασε τους 380. 566 επιβάτες, τα 95.672 Ι.Χ. τα 7.152 campers (δηλαδή τροχόσπιτα, άρα τουρίστες) και τα  821 λεωφορεία (προερχόμενα κυρίως από οργανωμένες ταξιδιωτικές εκδρομές).