Έχοντας ως επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, ξεκίνησε την Τρίτη η μεγάλη διεθνής αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023», στην οποία η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων και των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Επίσης, στον «Ηνίοχο 2023» συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της ∆ιοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Παράλληλα, στον «Ηνίοχο 2023» πρόκειται να συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις ακόλουθες χώρες:

■ Γαλλία με αεροσκάφη Rafale

■ ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9

■ Ινδία με αεροσκάφη Su-30

■ Ιορδανία με αεροσκάφη F-16

■ Ισπανία με αεροσκάφη EF-18

■ Ιταλία με αεροσκάφη Tornado

■Κύπρος με ελικόπτερο AW139

■ Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη F-15

■ Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9

Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας. Το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της άσκησης «Ηνίοχος 2023» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων Χωρών, οι οποίες προγραμματίζουν την αποστολή αντιπροσωπειών για την παρακολούθηση της άσκησης.

Οι χώρες που έχουν δηλώσει πρόθεση αποστολής αντιπροσωπείας είναι η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά. Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.