Με οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του κολυμβητικού Κυπέλλου Άνοιξης 2023, με την καμπάνια #NotAlone από το ART HUB Athens να είναι το κοινωνικό μήνυμα της διοργάνωσης.
Το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Απριλίου 2023, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών καλωσόρισε στην Πάτρα και στο Εθνικό Κολυμβητήριο Ολυμπιονίκης «Αντώνης Πεπανός», εκατοντάδες αθλητές στη διοργάνωση του Κολυμβητικού Κυπέλλου Άνοιξης 2023.

Περισσότεροι από 350 προερχόμενοι από 24 αθλητικά σωματεία έδωσαν τελικά το παρόν στην διοργάνωση.

Ο Πρόεδρος του ΝΟΠ κ.Γεώργιος Μάνεσης στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης ανέφερε τα εξής: « Η καθιέρωση της κολυμβητικής συνάντησης του Κυπέλλου Άνοιξης, είναι απόρροια μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής του ΝΟΠ στα κολυμβητικά δρώμενα της χώρας. Αρχικά με τα Μαραγκοπούλεια, πίσω από το 1947 μέχρι και το 1974, κάθε καλοκαίρι στο λιμάνι της Πάτρας. Στη συνέχεια, με τα Γεωργιάδεια τα καλοκαίρια από το 1985 στο νέο κολυμβητήριο της Αγυιάς. Παράλληλα, ο ΝΟΠ την ίδια εποχή ξεκινά δυο ακόμα πανελλήνιες κολυμβητικές συναντήσεις, με το Κύπελλο Άνοιξης για πρώτη φορά το 1986 και λίγο αργότερα το Κύπελλο Χριστουγέννων. Αυτές οι διοργανώσεις στη διάρκεια κάθε χρονιάς, προσελκύουν στην Πάτρα δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες κολυμβητές,
δίνοντας τη δυνατότητα να καταγραφούν επιτυχίες για την Ελληνική κολύμβηση που την εποχή εκείνη βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης.
Δυστυχώς, όμως, για τον ΝΟΠ και την Πάτρα, το Κύπελλο Άνοιξης διακόπτεται το 2008 και θα παραμείνει ανενεργό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, για μια δεκαετία. Η διοργάνωση επανέρχεται δυναμικά το 2018, αλλά σύντομα ακολουθεί μια νέα υποχρεωτική διακοπή δυο χρόνων, λόγω της πανδημίας. Φτάνουμε έτσι αισίως σήμερα το 2023, να ισχυριστούμε ότι αυτή είναι η 26 η διοργάνωση του Κυπέλλου Άνοιξης, και είμαστε σίγουροι ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχιστεί στα χρόνια και τις δεκαετίες που ακολουθούν.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν οι διοργανώσεις του Κυπέλλου Άνοιξης πέρα από το κατεξοχήν αθλητικό μέρος, έχουν και ένα πολιτιστικό ή κοινωνικό σκέλος, καθώς συχνά τιμώνται η μνήμη, οι επιτυχίες ή οι αγώνες σημαντικών προσώπων της Πάτρας ή κάποιο γεγονός. Στο πλαίσιο αυτό, το φετινό Κύπελλο Άνοιξης 2023, είναι αφιερωμένο στο κίνημα #NotAlone που αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης από όπου και αν αυτή προέρχεται, θέλοντας να δείξει πως στον αθλητισμό καμία και κανείς δεν είναι μόνος του, στοχεύοντας συγχρόνως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων, αθλητών και αθλητριών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα, αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς και γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών». Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Αυτή είναι και η δική μας ευχή.».

Ο ΝΟΠ ευχαριστεί θερμά τα σωματεία, τους αθλητές και αθλήτριες, τους προπονητές και τους συνοδούς που τίμησαν με την παρουσία σας, τη διοργάνωση, τον ΝΟΠ και την Πάτρα. Επίσης θέλει να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές, που η παρουσία τους έκανε δυνατή την επιτυχία της διοργάνωσης.
Ιδιαίτερη αναφορά και συγχαρητήρια στους υπαλλήλους και την διοίκηση του ΠΕΑΚ που φιλοξένησαν την διοργάνωση του Κυπέλλου Άνοιξης και φρόντισαν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και την ασφαλή υποδοχή των εκατοντάδων αθλητών και επισκεπτών.
Το Παράρτημα Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως πάντα έτσι και τώρα, με τους ναυαγοσώστες και τους Σαμαρείτες, έχει αποδειχθεί ένας αληθινός συνεργάτης του ΝΟΠ και αρωγός του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην πόλη αποπνέοντας με την παρουσία τους αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας.
Θερμές ευχαριστίες στους πολλούς χορηγούς του ΝΟΠ που αναφέρονται στα έντυπα και προσέφεραν ουσιαστική υλική υποστήριξη και συνέβαλαν ουσιαστικά στην ποιοτική διεξαγωγή των αγώνων.
Τελευταίο αλλά εξ ‘ίσου σημαντικό να αναφερθεί είναι η συνεχής υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προς το ΝΟΠ, καθώς χωρίς την ενθάρρυνση και οικονομική συμβολή της οποίας δεν θα είχε αναβιώσει ο θεσμός του Κυπέλλου Άνοιξης. Για τον λόγο αυτό εκφράζουμε και προσωπικά τις ευχαριστίες μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ.Δημήτρη Νικολακόπουλο για την συνεργασία του.
Ραντεβού στο Κύπελλο Άνοιξης 2024, με σημαντικές επιδόσεις και σε ακόμα καλύτερες συνθήκες.
Συμμετοχές και διακρίσεις.

Σχετικά με τις κατατάξεις των αθλητών/τριών του ΝΟΠ, έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
Α. Για την προαγωνιστική ομάδα κολύμβησης του ΝΟΠ, σημειώθηκαν πολλές βελτιώσεις προσωπικών ρεκόρ και σημαντικές κατατάξεις. Συμμετείχαν 24 κολυμβητές και κολυμβήτριες και κατέκτησαν 8 χρυσά, 10 αργυρά και 10 χάλκινα μετάλλια.
Β. Για την αγωνιστική ομάδα κολύμβησης οι 26 αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος κατέκτησαν 27 χρυσά, 22 αργυρά και 16 χάλκινα μετάλλια .

Τα σωματεία που εκπροσωπήθηκαν στο φετινό κύπελλο άνοιξης είναι τα εξής:
 Einfiled Swim Squad (UK)
 Αθλητική Ένωση Αγρινίου «Ωκύαλος»
 Αθλητικός Όμιλος Αρίων Αμαλιάδας
 Αθλητικός Όμιλος Λαγκαδιάς «Ο Εύρυτος»
 Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Ιωαννίνων
 Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Λουτρακίου
 Αθλητικός Σύλλογος Αίολος Αγυιάς Πατρών
 Αθλητικός Σύλλογος ΑΚΡΟΣ
 Αθλητικός Σύλλογος Ν.Σμύρνης - Ο Μίλων
 Αθλητικός Σύλλογος Παλμός
 Γυμναστικός Σύλλογος Νηρέας Λαμίας
 Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ναυσίθοος
 ΝΕ Πατρών
 ΝΟ Αργοστολίου
 ΝΟ Ιτέας
 ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών»
 ΝΟ Κορίνθου
 ΝΟ Πατρών
 ΝΟ Τριχωνίδας
 ΝΟ Ωκεανός
 ΝΟΖΑΚ Πρωτέας
 ΟΣΦΠ
 ΠΑΟ
 Σύλλογος Κολύμβησης ΡΟΗ