Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση να παραμείνει κλειστή για όλο το καλοκαίρι η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, με τον Ευθύμιο Λέκκα να τονίζει πως «προέχει η ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται πως μετά από κοινή υπουργική απόφαση, η διάσημη παραλία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε εκτεταμένος κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή. Η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει πως δεν θα επιτρέπεται η παραμονή στην παραλία, αλλά ούτε και η πρόσβαση από στεριά στην κορυφή της παραλίας.

«Το ναυάγιο έχει μία αρνητική προϊστορία με μεγάλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις δεν είναι αρνητικό φαινόμενο. Από τις ραχώδεις μάζες που ρέουν τροφοδοτείται στην παραλία με το υλικό, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μαζών που κατολισθαίνουν και της διάβρωσης που υφίσταται από το κύμα. Εάν δεν υπήρχαν οι κατολισθήσεις στο ''Ναυάγιο'' δεν θα υπήρχε παραλία», εξήγησε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
«Στο ''Ναυάγιο'' προέχει η ασφάλεια», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας

Όπως υπενθύμισε ο κ. Λέκκας, το 2018 στο «Ναυάγιο» σημειώθηκε κατολίσθηση, από την οποία τραυματίστηκαν επτά άτομα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός και κατέρρευσαν βραχώδεις μάζες στην παραλία.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μία σειρά από μέτρα εξετάζονται για τη διάσημη παραλία της Ζακύνθου, με τον ίδιο να τονίζει πως εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια. «Προσπαθούμε να βρούμε μια ενδιάμεση λύση ώστε οι τουρίστες να προσεγγίζουν την παραλία με ασφάλεια», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.