Ανάγκη από έμψυχο δυναμικό και ενίσχυση των υπηρεσιών του για τη συντήρηση και τη βελτίωση της γραμμής του Προαστιακού έχει ο τοπικός ΟΣΕ, στην Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι του τοπικού ΟΣΕ είχαν ειδοποιήσει εδώ και καιρό όταν το θέμα του τρένου είχε βγει στο προσκήνιο, μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, ότι αν δεν υπάρξει ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού σε ότι αφορά τη συντήρηση της γραμμής, αλλά και του συστήματος των ΑΣΙΔ, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των επιβατών τους επόμενους μήνες.

Λίγο χρονικό διάστημα μετά φαίνεται ότι δεν έχουν  πέσει έξω στις προβλέψεις τους. Η μία βλάβη από την στιγμή που ξεκίνησε και πάλι την λειτουργία του το τρένο του Προαστιακού διαδέχεται την άλλη.

Από το κομμάτι που αποκολλήθηκε από την γραμμή στο βόρειο τμήμα, μέχρι και τα όσα γίνονται κάθε τόσο με τις μπάρες στις διαβάσεις, ειδικότερα στο τμήμα Ρίο – Άγιος Ανδρέας όπου υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις που λειτουργούν χειροκίνητα.  

Τελευταία η βλάβη τις νυχτερινές ώρες στο ρομποτικό μηχάνημα του για την ευθυγράμμιση της γραμμής. Όμως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την είσοδο στους καλοκαιρινούς μήνες και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει μεγαλύτερη συχνότητα βλαβών στις ΑΣΙΔ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις δύο ηλεκτρολόγοι που εργάζονται με μπλοκάκι και τρέχουν από διάβαση σε διάβαση (με το υπηρεσιακό αμάξι που οδηγεί ένας από τους μόλις τρεις εργαζόμενους της συντήρησης της γραμμής) για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Οι βλάβες στις ΑΣΙΔ αναμένεται να βγάλουν εκτός λειτουργίας δρομολόγια αφού οι διαβάσεις θα είναι αφύλακτες, ενώ η αποκατάσταση τους με τα ανταλλακτικά που δεν στέλνονται από τον ΟΣΕ, αλλά και τους μόλις δύο ηλεκτρολόγους, θα καθυστερήσει. Σε μια εποχή, όπως το καλοκαίρι, που η επιβατική κίνηση αυξάνεται τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο τμήμα του Προαστιακού.

(H φωτογραφία είναι του Βασίλη Γκλαβά).