Υπάρχει πιθανότητα να μη γίνουν περαιτέρω αυξήσεις στα καύσιμα, και κυρίως στη βενζίνη, λένε οι πρατηριούχοι.

Μιλώντας για τις τιμές των καυσίμων στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, είτε ότι «το “2 ευρώ μέση τιμή βενζίνης στην Ελλάδα”, για να μη φοβίζουμε τον κόσμο, να το επανεξετάσουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Ο κ. Κιούσης είπε ότι «η παγκόσμια κερδοσκοπία, το κέρδος λίγων ενάντια σε όλο τον πλανήτη ξαναχτύπησε. Eξήγγειλαν ότι μειώνουν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα την παραγωγή, οι αγορές αντέδρασαν από την επόμενη κιόλας μέρα και πήρε την ανηφόρα το αργό πετρέλαιο. Ακόμα δεν το έχουμε δει στην ελληνική αγορά, αυτές τις αυξήσεις δεν τις έχουμε δει. Τώρα έχει ένα 1,92 η μέση τιμή Ελλάδος στην αμόλυβδη. Όχι σήμερα, εδώ και μια βδομάδα» σημείωσε ο κ. Κιούσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αποτέλεσμα του μέτρου που πήρε ο ΟΠΕΚ.
«Μπορεί να μη γίνουν ποτέ αυτές οι αυξήσεις στα καύσιμα»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό. Μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά και να μην δούμε αυτές τις αυξήσεις, να μην περάσουν αυτές οι αυξήσεις, να μη γίνουν ποτέ αυτές οι αυξήσεις», τόνισε, προτείνοντας να περιμένουμε μια ακόμη εβδομάδα για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

«Είχαμε και το αντιφατικό, ενώ τις τελευταίες 20 ημέρες έπεφταν διεθνώς τα καύσιμα, τα διυλισμένα προϊόντα, μόνο η βενζίνη είχε μείνει σταθερή με ελαφρά ανοδική πορεία. Τα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης έπεσαν αρκετά, το διυλισμένο προϊόν που διαπραγματεύεται σε άλλο χρηματιστήριο, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όχι μόνο δεν έπεσε η βενζίνη, ανέβηκε και κατά ελάχιστο» προσέθεσε ο κ. Κιούσης ενώ επισήμανε ότι το πετρέλαιο, κίνησης και θέρμανσης επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα στην ελληνική αγορά και έχει πια περίπου 25 με 30 λεπτά διαφορά από τη βενζίνη.

«Εν πάση περιπτώσει, το μοναδικό όπλο που έχουμε εμείς σαν οικονομία, γιατί δεν είναι μόνο το Πάσχα, είναι και η αρχή της βαριάς μας βιομηχανίας αυτή την περίοδο που ξεκινά ο τουρισμός, δεν μπορεί να παρέμβουμε κάπως αλλιώς στις τιμές εκτός από μείωση των φόρων. Μόνο αυτό το όπλο έχουμε» πρότεινε ο κ. Κιούσης, θυμίζοντας ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε σκαρφαλώσει η μέση τιμή της βενζίνης στα 2,45 ευρώ.