Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, να πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, Δ/ντης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. του Ρίο Πατρών, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως «διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση» σε χώρα του εξωτερικού. Προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο. Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.

Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων. Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.

Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίο, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία. Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.

Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών.