Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στήριξης των στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία και των οικογενειών τους, ένα ακόμη κοινωνικό μέτρο που ανακοινώνει ο Ρώσος πρόεδρος εν μέσω της εισβολής στη γειτονική χώρα.

Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, και έπειτα από πολλές στρατιωτικές ήττες. Ο Πούτιν επιστράτευσε τον Σεπτέμβριο 300.000 εφέδρους.

Το διάταγμα για τη στήριξη των «Υπερασπιστών της πατρίδας», όπως ονομάζεται, δημοσιεύθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό, εκτός από τους στρατιωτικούς που πολεμούν στο μέτωπο, το ταμείο θα στηρίζει επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει στις 21 Φεβρουαρίου τη δημιουργία του ταμείου αυτού σε ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο, αν και δεν έχει γίνει γνωστό το συνολικό ποσό που θα διαθέτει.

«Καθήκον μας είναι να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους και να τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τους προσφέρουμε εκπαίδευση και εργασία», είχε σημειώσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Το ταμείο αυτό «θα προσφέρει στοχευμένη και εξατομικευμένη βοήθεια στις οικογένειες των πεσόντων μαχητών καθώς και στους βετεράνους» του πολέμου στην Ουκρανία, είχε διευκρινίσει.

Μερικές ημέρες αργότερα ο Πούτιν είχε προσθέσει ότι αρμόδια για το ταμείο θα είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ