«Ανεβάζει» φανερά τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, με τα «πυρά» του να τα στρέφει αυτήν την φορά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε εκδήλωση των Γκρίζων Λύκων και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την συνάντηση προ ημερών του Αμερικανού πρέσβη, Τζέρι Φλέικ, με τον επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Οι πύλες μας για τον πρέσβη έχουν κλείσει», είπε με έμφαση.

Ερντογάν: «Να δώσουμε ένα καλό μάθημα στην Αμερική - Οι πύλες μας για τον πρέσβη των ΗΠΑ έχουν κλείσει»

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα στην Αμερική. Από τη μια ο Mπάιντεν μιλάει από εκεί, από την άλλη ο πρέσβης του Μπάιντεν εδώ πάει και επισκέπτεται τον bye bye Κεμάλ (σ.σ. Κιλιτσντάρογλου). Είναι ντροπή, βάλε το μυαλό σου να δουλεύει. Εσύ είσαι πρέσβης. Αυτός που πρέπει να απευθυνθείς είναι ο πρόεδρος. Εσύ τώρα με ποιόν τρόπο θα ζητήσεις ραντεβού από τον πρόεδρο;

Οι πύλες μας για τον πρέσβη έχουν κλείσει. Δεν μπορεί να ξαναμπεί. Γιατί; Διότι πρέπει να ξέρεις τα όρια σου. Θα πρέπει ως πρέσβης να ξέρεις τα καθήκοντα σου. Όσο δεν μαθαίνεις αυτή η πύλη ( της προεδρίας) δεν είναι έτσι περάστε. Δεν μπορείς να μπεις»!, είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ενώ μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της νεολαίας όσον αφορά τις εκλογές στη γείτονα και το τελικό τους αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι τα F-16, με την Άγκυρα να επιχειρεί να τα προμηθευτεί, ωστόσο βρίσκει σθεναρή αντίσταση από το Κογκρέσο, παρά την θετική διάθεση που έχει δείξει προς ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος η κυβέρνηση Μπάιντεν.