Υπεγράφη την Παρασκευή 31 Μαρτίου η σύμβαση κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Το έργο θα έχει έκταση από την περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου μέχρι και την Κορνοφωλιά Σουφλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Τα εμπόδια που θα κατασκευαστούν σε έκταση 35 χιλιομέτρων.

Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια, προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ, Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.