Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πολύεδρο σας προσκαλούν σε εκδήλωση με αφορμή τα 80 χρόνια από την εκτόπιση των Ελλήνων Εβραίων, την Τρίτη 4 Απριλίου στις 19:00 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύεδρο.
Θα μιλήσουν οι ιστορικοί:
• Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο / Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
"Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και η μνήμη του. Ογδόντα χρόνια μετά"
• Έλλη Λεμονίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών "Μπέρρυ Ναχμίας, Κραυγή για το αύριο: η μαρτυρία και η δράση της"
•Αλεξάνδρα Πατρικίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΠΕΚΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών / Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
"Ιστορικές πτυχές της εβραϊκής κοινότητας της Πάτρας στους νεότερους χρόνους"

H μαρτυρία της Μπέρρυς Ναχμίας για τη σύλληψη, την εκτόπιση και τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου υπήρξε στην πρώτη της έκδοση (1989) μία από τις πρώτες μαρτυρίες επιζώντων που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά. Ανήκει στις ελάχιστες μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στην Ελλάδα και είχαν το σθένος να καταγράψουν την ακραία φρίκη που βίωσαν στο στρατόπεδο στο οποίο εξοντώθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι απ' όλη την Ευρώπη. Μετά από μια εισαγωγή για τα παιδικά κι εφηβικά της χρόνια στην Καστοριά, η συγγραφέας αφηγείται την εκτόπιση και τον δεκάμηνο εγκλεισμό της στο
στρατόπεδο του Μπιρκενάου, όπου χάθηκαν όλοι οι δικοί της, τις πορείες θανάτου και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα όπου υπήρξε κρατούμενη, τέλος την οδύσσεια της επιστροφής της στην Ελλάδα, μέσα από μια ρημαγμένη Ευρώπη, το καλοκαίρι του '45. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία μιας άπραγης κοπέλας από μια μικρή επαρχιακή πόλη, που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο απάνθρωπη συνθήκη, την εμπειρία του Άουσβιτς, και τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης που ανέσυρε από μέσα της για να επιβιώσει. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται εκτενές επίμετρο της ιστορικού Οντέτ Βαρών-Βασάρ, στο οποίο αναδεικνύεται η προσωπικότητα και η δράση της Μπέρρυς Ναχμίας και η ξεχωριστή προσφορά της στην υπόθεση της μνήμης του Ολοκαυτώματος την περίοδο ακριβώς -στις δεκαετίες '80, '90 και 2000- που αυτή άρχισε να αναδύεται και να συγκροτείται στην Ελλάδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)