Οι θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά ορίζουν ως ένα μεγάλο βαθμό το βάρος μας. Ευτυχώς, δεν απαιτούνται μαθηματικά για να καταφέρουμε να τις μειώσουμε. Πολύ πιο απλοί τρόποι μπορούν να μας βοηθήσουν να τις έχουμε πάντα υπό έλεγχο.

Θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα "θερμίδες" με έναν πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο αντί της καθημερινής τους μέτρησης; Ο συγγραφέας, τηλεοπτικός παρουσιαστής και διάσημος προπονητής Joe Wicks προτείνει ως ειδικός απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για συνολική υγεία και ευεξία χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Άλλωστε, η μέτρηση των ημερήσιων προσλήψεων θερμίδων μπορεί να καταλήξει να είναι μια αναβλητική διαδικασία αφού συνήθως προτεραιότητα έχουν οι οικογενειακές και εργασιακές μας υποχρεώσεις.

Η μείωση των υπερβολικών θερμίδων κατά τον Wicks δεν είναι απλώς αριθμοί. Ας δούμε τι προτείνει για μείωση των θερμίδων και έλεγχο του βάρους χωρίς τη χρήση εφαρμογών ή αριθμομηχανών.

Οι θερμιδικές απαιτήσεις είναι ζήτημα ατομικό
Μπορεί να φαίνεται πολύ εύκολο το να κοιτάξουμε το λεπτό σώμα ενός άλλου ανθρώπου και να σκεφτούμε πως ακολουθώντας τις δικές του διατροφικές επιλογές, θα μπορούσαμε κι εμείς να φτάσουμε στα ίδια κιλά με εκείνον. Καλώς ή κακώς, αυτό δεν ισχύει.

Περίπλοκοι μεμονωμένοι παράγοντες, όπως τα επίπεδα ορμονών και ο μεταβολικός ρυθμός του κάθε ανθρώπου, παίζουν ρόλο όσον αφορά τις θερμίδες και το σωματικό του βάρος. Η ηλικία και τα επίπεδα καθημερινής δραστηριότητας μετρούν επίσης. Η μέτρηση λοιπόν των θερμίδων μπορεί να είναι μια μη αναγκαία πίεση που απλά μπερδεύει. Η ουσία και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να σκεφτούμε διαφορετικά το φαγητό.

Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα να:

Εστιάσετε σε λογικά μεγέθη μερίδων
Αν από την καθιστική ζωή μεταβαίνετε στην ξαφνική άσκηση, δε χρειάζεται να μειώσετε τις θερμίδες σας πολύ. Δε συνίσταται δηλαδή να ανεβάσετε τα επίπεδα ενέργειας και να ασκηθείτε και ταυτόχρονα να ρίξετε θερμίδες για να χάσετε κιλά.

Διατηρώντας πάντα το μέτρο με λογικές μερίδες φαγητού είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος να έχουμε θερμιδικό έλεγχο. Για να βοηθηθείτε, εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, χρησιμοποιείστε πιο μικρά πιάτα και τρώτε πάντοτε αργά. Επιπλέον, πριν ξεκινήσετε το φαγητό πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό που θα σας βοηθήσει να φάτε έτσι κι αλλιώς λιγότερο.

Τρώτε λιγότερο έξω
Όταν έχουμε πολλά παραπανίσια κιλά, η ιδέα του να τα χάσουμε όλα μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική.

Χωρίστε το στόχο σας σε μικρά καθημερινά κομμάτια. Μπορείτε να αποφύγετε ένα γεύμα έξω σήμερα ή ένα σάντουιτς εν κινήσει; Μπορείτε αντ’ αυτού να μαγειρέψετε στο σπίτι; Αυτό είναι μια μικρή νίκη. Η μέρα αυτή μπορεί να γίνει σιγά σιγά εβδομάδα, η εβδομάδα μήνας και τελικά η υγιεινή διατροφή συνήθεια χωρίς να το καταλάβετε.

Μην αφήνετε στα αρνητικά συναισθήματα το πάνω χέρι
Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε άσχημες μέρες. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα ανοίξουμε το ψυγείο χωρίς το επίπεδο αυτοελέγχου που θα θέλαμε να έχουμε. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Απλά μην αφήσετε το "cheat meal" να γίνει "cheat day", δηλαδή κάντε την "ατασθαλία" αλλά ας αφορά τη στιγμή και όχι όλη την ημέρα.

Συχνά, η έλλειψη άσκησης και το άγχος μας κάνει να καθόμαστε στον καναπέ και να τρώμε συναισθηματικά. Αυτές οι ημέρες οδηγούν σε κακή πρόσληψη θερμίδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι πρέπει, αν δεν καταβάλουμε προσπάθεια για να "σπάσουμε" τον κύκλο.

Σύμφωνα με τον Wicks είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα ερεθίσματα και τις αιτίες που μας οδηγούν εκεί και να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο. "Αν αισθάνεσαι θετικά και ψυχικά υγιής, τότε το σώμα θα ακολουθήσει", λέει ο δημοφιλής personal trainer.

Γυμναστείτε για να κάψετε και να κόψετε θερμίδες
Ξοδέψτε μέρος της ενέργειας των περιττών θερμίδων που προσλαμβάνετε κάνοντας γυμναστική. Όταν ασκείστε, καίτε τις τυχόν περιττές θερμίδες που μπορεί να έχετε πάρει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

"Τελικά, μπορείς να πεις στον εαυτό σου: έτρωγα φαγητό όλη μέρα, αλλά έκανα 10 λεπτά προπόνηση ή 15 λεπτά περπάτημα γύρω από το τετράγωνο και επομένως έχω κάνει κάτι σημαντικό για εμένα", ενθαρρύνει ο Wicks.

Μην κόβετε πολλές θερμίδες και απότομα
Μόλις αρχίσετε να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση ενός υγιεινού αριθμού θερμίδων και αναζητήσετε να κατανοήσετε τα συναισθήματα που οδηγούν στην υπερφαγία, μόλις καταφέρετε να περιορίσετε τα γεύματα σε πακέτο και τα γεύματα εστιατορίου, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι αυτό που κάνετε πλέον είναι βιώσιμο.

"Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν και να κόψουν πολλές θερμίδες και πολύ γρήγορα. Αυτό σοκάρει το μυαλό τους και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Πρέπει να υπάρξει η εύρεση της ισορροπίας του να μειώσεις ορισμένα πράγματα και να κάνεις κάποιες υγιεινές αντικαταστάσεις. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα φαγητό σε πακέτο πού και πού, επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα ποτό, δεν είναι ότι πρέπει να είστε ή όλα ή τίποτα. Πιστεύω σε μια αργή διαδικασία, μια σταδιακή μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Δεν χρησιμοποιώ καν τη λέξη θερμίδες. Απλώς λέω να μειώσεις τα μεγέθη της μερίδας σου".

Έτσι, κάνοντας απλές αλλαγές, όπως είναι η αντικατάσταση ενός ανθυγιεινού σνακ με ένα φρούτο, η διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας, η παρακολούθηση των μεγεθών των μερίδων και η κατανάλωση λιγότερων φαγητών έξω, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες σας, χωρίς ούτε έναν υπολογισμό, χωρίς υπερβολική πίεση και πάνω απ’ όλα με αποτελέσματα διαρκείας.

Πηγή: Vita.gr