Στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου, κατάμεστη από πλήθος συμπολιτών, πλημμύρισαν τα συναισθήματα από συγκίνηση και θαυμασμό για τις μεγάλες κυρίες του Ελληνισμού, που με ακαταμάχητο σθένος προβάλουν και αναδεικνύουν τις αρετές και τις αξίες που αναδύουν από τις Ελληνικές ρίζες τους διασπαρμένες στα πέρατα των πέντε ηπείρων.

Τις κυρίες αυτές, τα οικουμενικά σύμβολα του πολιτισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς στα Γράμματα τις Επιστήμες τις Τέχνες και με επίκεντρο τον άνθρωπο, αφήνουν με το έργο τους ένα ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την κα.Βάσω Αποστολοπούλου από την Αυστραλία, την κα. Ιωάννα Ζαχαράκη από την Γερμανία, την κα.Στέλλα Κοκόλη από τις Η.Π.Α, την κα.Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη από την Αίγυπτο, την κα.Χριστίνα Τσαρδίκου από την Αργεντινή και την κα .Μαρίνα Τσιχλάκη από την Μοζαμβίκη της Αφρικής, τίμησαν η Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Απόδημου Ελληνισμό, ο Γενικός Γραμματέας απόδημου Ελληνισμού κ.Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ.Νεκτάριος Φαρμάκης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας και οι σεβασμιότατοι Αρχιεπίσκοποι Αλεξάνδρειας και Ζάμπιας απένειμαν τις τιμητικές διακρίσεις στις Ελληνίδες του Κόσμου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, Οι Πρόεδροι, κα.Γεωργία Γιάχου και ο κ. Μαλλιάς Θεόδωρος των Συλλόγων, Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» και του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργείου και της Περιφέρειας και απένειμαν τιμής ένεκεν στις τιμώμενες κυρίες και στον κ.Ιωάννη Χρυσουλάκη, το επετειακό βιβλίο-λεύκωμα του Συλλόγου με τίτλο «Οι Καλλιτέχνες δημιουργούν Πολιτισμό» του συγγραφέα Δρ.Θεόδωρου Μαλλιά.