Η ανάπλαση προχωράει, οι πεζόδρομοι φτιάχνονται και ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της Πάτρας διαμορφώνεται με δρόμους είτε ήπιας κυκλοφορίας, είτε με μόνο για πεζούς.

Ως εδώ καλά. Όμως κρίνοντας από τα όσα βλέπουμε όχι μόνο στις οδούς εκείνες που έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια πεζόδρομοι (βλέπε Κανάρη), αλλά και στους δρόμους της άνω πόλης που έχει περάσει ανάπλαση, το όλο θέμα δεν πάει και τόσο καλά.

Η φωτογραφία είναι από την οδό Παντοκράτορος στην Άνω πόλη. Η οδός αυτή είναι με μπεζ κυβόλιθους που σημαίνει ότι δεν είναι ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, αλλά ένας πεζόδρομος, κάτι με την σειρά του που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η στάθμευση.

Κι το βλέπετε το αποτέλεσμα. Ούτε ένα, ούτε δυο αμάξια παρκαρισμένα, αλλά τρία, κλείνοντας έτσι κάθε πέρασμα από ένα πολίτη που πιστεύει ότι περπατάει σε έναν κανονικό πεζόδρομο.

Τίποτα όμως σε αυτή την πόλη δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν είναι έτσι όπως λέγεται. Το αν τώρα έχουν γίνει οι αντίστοιχες μελέτες για το θέμα της στάθμευσης προτού διαμορφώσουμε έναν δρόμο σε πεζόδρομο, αυτό στην περίπτωση μας δεν ισχύει ούτε ως δικαιολογία.

Δίπλα από την Παντοκράτορος υπάρχουν κάθετοι οδοί με γκρι κυβόλιθους που θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι οδηγοί να παρκάρουν νομίμως εκεί. Πέρα όμως βρέχει…

(Η φωτογραφία είναι του Πέτρου Βρυώνη).