Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, 8 και 9 Απριλίου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τιμή των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην Voria.gr ο πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, μία μέρα πριν την πρεμιέρα για το Καλάθι του νονού.

Οι καταναλωτές κάνουν από νωρίς έρευνα αγοράς για το Πασχαλινό τραπέζι. Οπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε πού θα κυμανθούν οι τιμές των αμνοεριφίων για το Πάσχα. Πριν από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων δεν πρόκειται να υπάρξει τιμή κι ας λένε ό,τι λένε όσοι θέλουν να μιλάνε» είπε ο κ. Κεσίδης προσθέτοντας ότι ο κλάδος μαζί με τους κτηνοτρόφους ετοιμάζονται να θέσουν υπόψη των καταναλωτών μια σειρά από ζητήματα που προβληματίζουν τους δύο κλάδους. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα δύο χρονίζοντα φαινόμενα της περιόδου προ Πάσχα, που είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και οι παράνομες σφαγές μέσα σε στάνες, μαντριά και αποθήκες από ασυνείδητους κτηνοτρόφους και εμπόρους.

«Έχουμε απευθυνθούν στα υπουργεία -Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης- και καλούμε να τεθούν έναντι των ευθυνών τους και να πατάξουν τις ελληνοποιήσεις γιατί με βάση τα περσινά στοιχεία μπήκαν στην χώρα 82.000 ρουμάνικα αρνιά και κανείς δεν έμαθε ποτέ πού πουλήθηκαν όπως επίσης και να μειωθούν όσο γίνεται τις λαθροσφαγές γιατί δεν μπορεί ένας κτηνοτρόφος να σφάζει μέσα στο μαντρί του ανεξέλεγκτα και να μοιράζει στον κόσμο το κρέας γιατί χάνουμε διπλά. Πρώτον, χάνουμε από θέμα υγείας, υγιεινής, ασφάλειας και τροφίμων. Δεύτερον χάνουμε από τη διακίνηση, δηλαδή από το ΦΠΑ» είπε ο κ. Κεσίδης.

Πέρσι όπως επισήμανε τα αρνιά γάλακτος πωλούνταν το Πάσχα προς 12,5-14 ευρώ το κιλό και τα κατσικάκια γάλακτος προς 13 - 15 ευρώ το κιλό. «Η ζήτηση είναι αυτή που θα κλείσει την παραγωγή και την τιμή. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη υπάρχει προσφορά τόσο θα κατεβαίνει η τιμή και όσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση θα ανεβαίνει η τιμή. Πριν όμως από την τελευταία εβδομάδα δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό», τόνισε.

Όσον αφορά την επάρκεια σε αμνοερίφια δεδομένου ότι τον προηγούμενο χρόνο πολλοί κτηνοτρόφοι, όπως ανέφεραν, έσφαξαν μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου αφού λόγω των ακριβών ζωοτροφών αδυνατούσαν να τα κρατήσουν, ο κ. Κεσίδης ανέφερε ότι πράγματι έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο, όμως η ακρίβεια είναι ο λόγος που οι καταναλωτές θα οδηγηθούν στην αγορά λιγότερου κρέατος και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

«Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι δεν υπάρχει επάρκεια για να ανέβει η τιμή. Αυτή τη στιγμή κι εγώ τολμώ να σας πω ότι δεν έχουμε τόση επάρκεια όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Λέω όμως ότι και το βαλάντιο του καταναλωτή είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε όλοι θα πάρουν λιγότερο κρέας. Σκεφτείτε αν μια οικογένεια πάρει ένα κιλό λιγότερο κρέας από πέρσι, αν προσθέσουμε όλες τις οικογένειες που υπάρχουν στην χώρα, ας πούμε ότι είναι 1,5 εκατομμύριο οικογένειες που θα πάρουν ένα κιλό λιγότερο κρέας δηλαδή θα έχουμε 1,5 εκατ. κιλά λιγότερα, ήδη έχουν εξαφανίσει τη διαφορά που θέλουμε» κατέληξε ο κ. Κεσίδης.