Η Αγία Λαύρα είναι μια ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Στο προαύλιο της, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, όρκισε τους οπλαρχηγούς κάτω από κάλυμμα της ωραίας Πύλης, που χρησιμοποιήθηκε ως το λάβαρο της επανάστασης.
Το κειμήλιο αυτό του έθνους, φυλάσσεται μέχρι σήμερα στη Μονή και μαζί με εκατοντάδες άλλα αντικείμενα, είναι η μουσειακή συλλογή της Μονής, που περιλαμβάνει από αρχαία αντικείμενα, μέχρι τα όπλα και το λάβαρο της επανάστασης.
Εκτός από το λάβαρο, η συλλογή περιλαμβάνει Καλλιτεχνήματα - πολύτιμοι θησαυροί ανυπολόγιστης εθνικής σημασίας - αφιερώματα της λαϊκής πίστης και εθνικά κειμήλια, όπως τα όπλα των αγωνιστών του 1821, τα άμφια και η ποιμενική ράβδος του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο – δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης –, ο Επιτάφιος του 1754, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, σημαντικά αντικείμενα λατρείας, καθώς και πλήθος εγγράφων χρονολογημένα από το 1688 έως το 1906.