Το κίνημα «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Η Ώρα της Γης είναι ένα ετήσιο γεγονός κατά το οποίο άνθρωποι, επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις καλούνται να σβήσουν τα φώτα και να απενεργοποιήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές για μία ώρα, με σκοπό να εκφράσουν τη συμμετοχή τους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να δείξουν τη στήριξή τους για την προστασία του περιβάλλοντος.
8:30μμ με 9:30μμ σβήσουν τα φώτα

Το κίνημα πραγματοποιείται συνήθως το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. (τοπική ώρα).

Η «Ώρα της Γης» έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 180 χώρες, και είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τη συνειδητοποίηση και την αλληλεγγύη τους για το περιβάλλον και την αειφορία. Η Ώρα της Γης υπενθυμίζει τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας, της εξοικονόμησης πόρων και της μείωσης των ρύπων.

Επίσης, προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη ταχύτερης μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών.

Παρόλο που το κίνημα της Ώρας της Γης διαρκεί μόνο μία ώρα, ο στόχος είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς μπορούν να βελτιώσουν τις πράξεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η «Ώρα της Γης» αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και δέσμευσης για τη διατήρηση του πλανήτη μας και τονώνει τη συνείδηση για την ανάγκη να δράσουμε μαζί για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει για δωδέκατη χρονιά «παρών» στην «Ώρα της Γης»!

Tο Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, το αεροδρόμιο της Αθήνας σε μια συμβολική κίνηση, θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30, σβήνοντας τα φώτα και συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF «η Ώρα της Γης».

Στο ίδιο διάστημα θα μειωθεί και ο φωτισμός στα κτίρια του αεροδρομίου, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους της υποδομής.

Ανακοινώσεις θα γίνονται συνεχώς στον κεντρικό αεροσταθμό για την ενημέρωση του κοινού για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και την ενεργό συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, σε οθόνες του κεντρικού αεροσταθμού θα προβάλλεται το επίσημο video του Earth Hour. Παράλληλα, ο ΔΑΑ ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμβάλει ατομικά στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι. Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν επίσης η εταιρεία καυσίμων Shell, το ξενοδοχείο Sofitel, και πολλά άλλα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας.