«Είναι σημαντικό κτίριο, χτίστηκε πριν 1500 χρόνια και πρέπει να επισκεφτούν και οι τουρίστες τα σημεία που δεν είναι τζαμί», δηλώνει για την Αγιά Σοφιά ο Ισλαμιστής Τεμέλ Καραμολάουγλου, πρόεδρος του κόμματος «Ευτυχία».

Οπως μετέδωσε εξάλλου ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Καραμολάουγλου ανέφερε για την Αγιά Σοφιά: «H Αγιά Σοφιά είναι ένα μεγάλο κτίριο μεγάλος χώρος. Εκτός από τα σημεία που χρησιμοποιούνται ως τζαμί, τα υπόλοιπα σημεία μπορούν να ανοίγουν προς επίσκεψη των τουριστών. Έχω διαβάσει πολλά άρθρα και μελέτες καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε την εποχή που χτίστηκε η Αγιά Σοφιά. Τι σχεδίασαν και τι πέτυχαν τότε».

Αντιδράσεις στη θέση της αντιπολίτευσης για την Αγιά Σοφιά

Από την άλλη πλευρά πάντως στην Τουρκία υπάρχουν και αυτοί που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως ο δημοσιογράφος Μουσταφά Γκιουλέρ, που σε άλλη εκπομπή απάντησε στον Καραμολάογλου: «Ποιους ενοχλεί η Αγιά Σοφιά; Οι μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς ποιους ενοχλεί; Γιατί ενοχληθήκατε τόσο πολύ. Εντάξει καταλαβαίνουμε τους Έλληνες που νομίζουν πως τους ανήκει αυτός ο χώρος και για αυτό ενοχλούνται που ακούγεται η προσευχή του ιμάμη από τους μιναρέδες. Όπως και η Δύση και το Πατριαρχείο και οι ΗΠΑ. Όμως θα θυμάστε η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει για πάντα ως τζαμί και η δύναμη του Τεμέλ Καραμολάογλου δεν θα είναι αρκετή για να το αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό».