Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το συνδικάτο CGT κάνει λόγο για συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές στο Παρίσι και προχώρησε σε 80 συλλήψεις σε όλη τη χώρα ενώ πυρκαγιά έπληξε την εξώπορτα του δημαρχείου στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.
Μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Αποκλεισμένες σιδηροδρομικές γραμμές, προβλήματα στην κυκλοφορία, απεργίες και διαδηλώσεις, περιλάμβανε το χθεσινό «μενού» κινητοποιήσεων στη Γαλλία.

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μεγάλη –με κάποιες περιστασιακές ταραχές– μετά την υιοθέτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη προχθεσινή συνέντευξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που όξυνε τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του.

Οι δρόμοι του Παρισιού, της Λιόν, του Μπορντό και άλλων πόλεων γέμισαν πολίτες που απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση στη Γαλλία, με το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για 1,08 εκατ.

Στο Παρίσι, το CGT υπολογίζει ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση 800.000 άνθρωποι.

Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα fast-food της αλυσίδας McDonald's.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 «ριζοσπαστικά στοιχεία» κατέβηκαν στους δρόμους. Λίγο πριν από τις 17.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) είχαν προσαχθεί 14 άτομα.