Πώς να πετύχουμε έναν υγιή και λειτουργικό μεταβολισμό μέσω της διατροφής μας.

1. Καυτερό φαγητό
Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που ρίχνουν καυτερό πιπέρι στα πάντα, μπορεί εν αγνοία σας να βοηθάτε το σώμα σας να κάψει λίπος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και, με τη σειρά του, να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό σας.

Επιπλέον, η καψαϊκίνη, η οποία προσδίδει στις πιπεριές τσίλι την πικάντικη γεύση τους, είναι γνωστή ως κατασταλτικό της όρεξης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή των λευκών κυττάρων (που αποθηκεύουν λίπος) σε καφέ κύτταρα (που καίνε το λίπος).

2. Πράσινο τσάι
Αν ψάχνεις κάτι να πιεις, το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Όχι μόνο δεν περιέχει θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάψετε. Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται EGCG, το οποίο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

Η έρευνα δείχνει ότι το matcha, μια λεπτοαλεσμένη μορφή ιαπωνικού πράσινου τσαγιού, έχει τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο EGCG από το κανονικό πράσινο τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα. Έτσι, αν πίνετε πράσινο τσάι με την ελπίδα να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, το matcha είναι η καλύτερη επιλογή σας.

3. Ψάρια
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά μπορεί να μην ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό ή γιατί σας κάνουν καλό. Λοιπόν, πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης και να ενισχύσουν το μεταβολισμό.

Βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής λεπτίνης, μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που βοηθά το σώμα σας να αναγνωρίζει πότε είναι χορτάτο.

4. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστά ως ενισχυτές του μεταβολισμού. Κυρίως επειδή περιέχουν τόσο πρωτεΐνες όσο και ασβέστιο. Βάλτε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μαζί και βοηθούν να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα άθικτη. Παράλληλα προωθούν την απώλεια βάρους.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μεταξύ των ανθρώπων που ακολουθούσαν δίαιτες με λιγότερες θερμίδες, εκείνοι που έτρωγαν γαλακτοκομικά έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά.

Να είστε προσεκτικοί, όμως. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γάλα, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γεγονός που μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη τους για την ενίσχυση του μεταβολισμού. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες! Το ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά είναι μια έξυπνη επιλογή.

5. Γκρέιπφρουτ
Μια ένωση στο γκρέιπφρουτ που ονομάζεται ναρινγίνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ένα μέτριο γκρέιπφρουτ έχει μόλις 80 θερμίδες συν 3 γραμμάρια χορταστικών φυτικών ινών.

Πηγή: Vita.gr