Με «ανησυχητικό» ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα ενός ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στις δομές υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, προειδοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά από αναφορές για διπλασιασμό των ατόμων που μολύνθηκαν το 2021.

Για αρκετά χρόνια μετά την αναφορά των πρώτων κρουσμάτων το 2016, μόνο μερικές δεκάδες ασθενείς με τον μύκητα Candida auris αναφέρονταν ετησίως στα CDC, αλλά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους αυξάνεται, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση “Annals of Internal Medicine”. Μέχρι το 2021, ο ετήσιος αριθμός των κρουσμάτων είχε αυξηθεί κατά 95%, από 756 το 2020 σε 1.471 το 2021. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υπολογίζουν τουλάχιστον άλλα 2.377 κρούσματα για το 2022 και ήδη έχουν καταγραφεί σε τριάντα πολιτείες, δηλαδή σε περισσότερες από τις μισές των ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται. Άρα αυτό που είδαμε πριν συνεχίζεται. Δεν σταμάτησε. Τα ζητήματα που εντοπίσαμε συνεχίζονται και δεν επιλύθηκαν», λέει η επιδημιολόγος των CDC, Δρ. Μέγκαν Λάιμαν, βασική συγγραφέας της έκθεσης.
Τι είναι ο μύκητας Candida auris

Ο Candida auris, πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009, αλλά, όπως έδειξαν αναδρομικές μελέτες, προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, μόνον που με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα δεν μπορούσε να αναγνωριστεί.

Ο μύκητας αυτός συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στους οργανισμούς υγιών ανθρώπων. Ωστόσο, οαποτελεί σοβαρή απειλή για ήδη εξασθενημένους από άλλα προβλήματα υγείας ασθενείς προκαλώντας σοβαρές και επεμβατικές επιπλοκές καθώς εξαπλώνεται στα συστήματα του σώματος.

Πολλές κρούσματα έχουν επηρεάσει ασθενείς σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Σχεδόν όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν για τον εν λόγω μύκητα είναι ανθεκτικά σε τουλάχιστον μία κατηγορία αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Ένας στους τρεις ασθενείς με επεμβατικές λοιμώξεις πεθαίνει, αν και η δρ Λάιμαν είπε ότι συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής ρόλος που έπαιξε ο μύκητας σε ορισμένους από αυτούς τους ευάλωτους ασθενείς. Ακόμη και σε ασθενείς που επιβιώνουν από επεμβατικές λοιμώξεις, ο Candida auris μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό τους για χρόνια μετά τη θεραπεία τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Candida auris;

Οι γιατροί συχνά αναφέρουν ότι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από τον μύκητα Candida auris είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που είναι ήδη άρρωστα. Τα σημάδια της νόσου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού βρίσκεται ο μύκητας αυτό στο σώμα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία, όπως σε ανοιχτό τραύμα, το κυκλοφορικό σύστημα, ή σε ένα αυτί.

Αλλά ένα κοινό σύμπτωμα περιλαμβάνει πυρετό ή ρίγος που δεν υποχωρεί - ακόμα και μετά τη λήψη αντιβιοτικών από τον ασθενή. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι λοιμώξεις από Candida auris μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Ποιοι απειλούνται περισσότερο από τον Candida auris;

Σύμφωνα με τα CDC, τα άτομα που πάσχουν ήδη από άλλες ιατρικές παθήσεις είναι συχνά πιο ευάλωτα στον μύκητα, καθώς και όσοι έχουν μείνει σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπως γηροκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επεμβατικές συσκευές όπως αναπνευστικοί σωλήνες, που εισέρχονται στο σώμα, μπορούν να γίνουν εστίες μόλυνσης. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να καταστήσουν κάποιον ευάλωτο στον Candida auris, περιλαμβάνουν πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, παθήσεις όπως ο διαβήτης και ευρεία χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών φαρμάκων.