Γνωρίζουμε ότι η τακτική γυμναστική είναι σημαντική για την υγεία μας, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη. Τι γίνεται όμως αν έχετε διαβήτη;

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 επηρεάζει τον τύπο της άσκησης που πρέπει να κάνετε; Πώς θα πρέπει να δομείτε τη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης;

Η σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με διαβήτη.

Η άσκηση έχει πολλά σημαντικά οφέλη για τα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς όπως:

Η αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη,
η βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα,
η οικοδόμηση μυών,
η απώλεια σωματικού λίπους,
η ενίσχυση της δύναμης των οστών και των μυών,
η βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας,
η μείωση των τριγλυκεριδίων και η αρτηριακή πίεση,
η μείωση του κινδύνου επιπλοκών καρδιαγγειακών παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την άσκηση για να τον ελέγξουμε;

Όταν οι fitness experts αναφέρονται στον προγραμματισμό των προπονήσεων, συχνά χρησιμοποιούν την αρχή FITT, που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Frequency, που σημαίνει συχνότητα, Intensity που σημαίνει ένταση, Time που σημαίνει χρόνος και Type που σημαίνει τύπος.

Βάσει αυτών των τεσσάρων στοιχείων θα πρέπει να «χτίσετε» και τις προπονήσεις σας.

Η συχνότητα αναφέρεται στο πόσο συχνά προπονείστε, η ένταση είναι η προσπάθεια ή το επίπεδο άσκησης της προπόνησης, ο χρόνος είναι η διάρκεια ή πόσο καιρό προπονείστε ανά συνεδρία και ο τύπος είναι ο τρόπος άσκησης που κάνετε, όπως τρέξιμο, περπάτημα, γιόγκα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού φαίνεται να είναι η συχνότητα, δηλαδή θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς με τις προπονήσεις σας.

Οι καθημερινές προπονήσεις είναι οι καλύτερες αλλά προσπαθήστε να μην χάνετε δύο συνεχόμενες μέρες. Οι ειδικοί προτείνουν να στοχεύετε τουλάχιστον 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα.
Ποιους τύπους άσκησης να επιλέξουμε;

Όσον αφορά τον καλύτερο τύπο άσκησης για άτομα με διαβήτη, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρόγραμμα προπόνησής σας πρέπει να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους άσκησης.

Γενικά θεωρείται καλύτερο να προσθέτετε δραστηριότητες μυϊκής οικοδόμησης μαζί με αερόβιες δραστηριότητες, οι οποίες μαζί προσφέρουν το μέγιστο όφελος για μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υγιή σωματική σύνθεση.

Εάν ο διαβήτης σας είναι ρυθμισμένος, δεν πρέπει να αισθάνεστε περιορισμένοι ή να αποκλείετε τύπους άσκησης που θέλετε να κάνετε. Επιπλέον ο τύπος διαβήτη που έχετε δεν επηρεάζει τον τύπο της άσκησης που μπορείτε να απολαύσετε, εφόσον είναι ρυθμισμένος και δεν έχετε σοβαρές επιπλοκές.
Ποιες ασκήσεις είναι καλύτερο να αποφύγουμε;

Ενώ γενικά υπάρχει ελευθερία επιλογών, είναι συνετό να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση, οι υψηλής έντασης ισομετρικές ασκήσεις για διαβητικούς με μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα, ανεξέλεγκτη υπέρταση, μέτρια έως σοβαρή καρδιακή νόσο και/ή επιπλοκές όπως η περιφερική νευροπάθεια.
Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας

Ιδιαίτερα εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, είναι σημαντικό να επιλέγετε τις σωστές τροφές πριν την προπόνησή σας, καθώς τα σωστά θρεπτικά συστατικά θα βοηθήσουν στον έλεγχο της απελευθέρωσης της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Εάν αντιμετωπίζετε διαβήτη τύπου 1, οι ειδικοί γενικά συνιστούν να καταναλώνετε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, πλιγούρι βρώμης ή γλυκοπατάτα, σε συνδυασμό με φυτικές ίνες από λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, φασόλια ή πρωτεΐνες για να διατηρήσετε σταθεροποιημένο το σάκχαρο στο αίμα, ειδικά κατά την διάρκεια της αερόβιας γυμναστικής.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να επιλέγουν το ίδιο. Ωστόσο, εάν ο διαβήτης σας είναι καλά ρυθμισμένος και στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, πριν την προπόνησή σας μπορείτε να επιλέξετε λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, όπως σέλινο με καρότα, αγγούρι, πιπεριές, ραπανάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, παραλείποντας τα φρούτα ή τους αμυλούχους υδατάνθρακες.

Πηγή: vita