Η πρώτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία των Τεμπών μπορεί να έγινε σε ένα κλίμα βαρύ για την κυβέρνηση, με δεδομένη τη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, έκρυβε, όμως, ειδήσεις. Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον χρόνο των εκλογών, επέμεινε στην ανάγκη αυτοδυναμίας, αλλά την ίδια ώρα άνοιξε και χαραμάδα συνεργασιών, ενώ προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Hellenic Train, ώστε να γίνουν πρόσθετες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο.

«Κλείδωσαν» οι εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ έκλεισε κάθε σενάριο προσφυγής στην κάλπη μεσούντος του θέρους, διαψεύδοντας τις συζητήσεις που τον ήθελαν να σκέφτεται κάλπες τον Ιούλιο. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, με την 21η να είναι η κυρίαρχη ημερομηνία και την 28η του ιδίου μήνα να «παίζει» ως αμυδρή πιθανότητα. Εφόσον οι εκλογές γίνουν στις 21 Μαΐου, τυχόν επαναληπτικές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, ενώ, με βάση τις πληροφορίες του protothema.gr, η Βουλή θα συνεχίσει τις εργασίες της έως τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά θα κλείσει, όχι μόνο για το Πάσχα, αλλά…πιο μόνιμα. Μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής, με την προκήρυξη των εκλογών να αναμένεται να γίνει είτε στις 21 είτε στις 24 Απριλίου.

Αυτοδυναμία μεν, «χαραμάδα» συνεργασιών δε

Το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, πάντως, έφερε και μια αλλαγή τόνου από μέρους του κ. Μητσοτάκη ως προς το τι θα γίνει μετά τις κάλπες και ειδικά μετά τις δεύτερες κάλπες. Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη της αυτοδυναμίας, εκτιμώντας ότι, παρά τη δημοσκοπική φθορά της ΝΔ, ο στόχος είναι εφικτός, ενώ έφερε ως παράδειγμα το…τρικομματική χάος της Γερμανίας που αυτή τη στιγμή «μπλοκάρει» μια σειρά αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της ασυνεννοησίας των κυβερνητικών εταίρων.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός έθεσε και ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους για τη μετεκλογική εξίσωση. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», υπογράμμισε. Επί της ουσίας, τόνισε ότι, εφόσον η ΝΔ κερδίσει στις πρώτες εκλογές, θα απαντηθεί το θέμα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Για το ποια θα είναι η κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε τη δεύτερη κάλπη, η οποία μπορεί να μην έχει ως έκβαση σκηνικό αυτοδυναμίας. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα σεβαστεί αυτή την επιλογή, πέταξε, όμως, και την μπάλα προς τη μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, όπως είπε, απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του να τα πουν από κοντά και να γνωριστούν.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, αντέστρεψε και το επιχείρημα των συνεργασιών, καλώντας όσους υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, ήτοι κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγουν και να πουν ποια θα είναι η κυβερνητική τους επιλογή πριν τις εκλογές. «Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρούν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αναφερθεί σε κυβέρνηση-τερατογέννεση στο παρελθόν.

Αλλαγές στη σύμβαση με τους Ιταλούς

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, προανήγγειλε μια συζήτηση που θα γίνει με την εταιρία Hellenic Train, ώστε να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα στην υποδομή των σιδηροδρόμων. Όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «εμείς πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα». «Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω -ως κράτος- μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι -να το πω- τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει επιτέλους αυτά που αξίζουν στον Ελληνικό σιδηρόδρομο», προσέθεσε.

Αυτοκριτική και ευθύνες

Ο πρωθυπουργός, πάντως, φάνηκε να έχει πλήρη συνείδηση του ότι η οργή του κόσμου σε αυτή τη φάση κατευθύνεται κυρίως προς την κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά επέμεινε ότι δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται.

«Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Τόσο δύσκολο είναι αυτό; », διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για επικοινωνιακό σόου με την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.

Πάντως, ως προς την πιθανότητα υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή με τη ΝΔ στις Σέρρες, ο ίδιος δεν άφησε τον πρώην υπουργό του εκτεθειμένο, αναγνωρίζοντας του την αμεσότητα της παραίτησης, ενώ παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις για το αν θα είναι υποψήφιος σε μελλοντικό χρόνο και σε μια συνάντηση του ιδίου με τον Σερραίο πολιτικό.