Μετέωρη είναι η εκτός σχεδίου δόμηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες. Για το θέμα μίλησε η τοπογράφος -πολεοδόμος, Γραμματή Μπακλατσή λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες που ήταν σε εξέλιξη και εκμηδενίζονται ακίνητα αξίας εκατ. ευρώ», ενώ για διπλή απαξίωση της περιουσίας με σοβαρές παράπλευρες συνέπειες προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες και για το τραπεζικό σύστημα αλλά και τα ενυπόθηκα δάνεια, αφού ένα ακίνητο που έχει εκτιμηθεί ως άρτιο και οικοδομήσιμο με το ποσό (για παράδειγμα) των 250.000 ευρώ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν οικοδομείται και η αξία του δεν φθάνει ούτε τις 40.000 ευρώ. Και αυτός είναι ο λόγος, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα που ο τεχνικός κόσμος ζητεί να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το θέμα, είτε με την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο κρίνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό να διασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα των γηπέδων άνω των 4 στρεμμάτων, έως ότου προχωρήσει η διαδικασία καθορισμού και κύρωσης των κοινόχρηστων δρόμων του συνολικού κοινόχρηστου δικτύου.
Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έπειτα από μια προσφυγή κατά της άδειας δόμησης οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστον εμβαδόν των 4 στρεμμάτων αλλά απαιτείται ήδη από το 1985 και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για την δόμηση ακινήτου. Αποτέλεσμα είναι ότι καταργείται στην πράξη η εκτός σχεδίου δόμηση σε τεράστιο ποσοστό των εκτός σχεδίου έως τώρα άρτιων και οικοδομήσιμων κτισμάτων ανεξαρτήτως εμβαδού, τα οποία απαξιώνονται πλήρως.
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας είπε πρόσφατα πως από την κυβέρνηση ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα μέχρις ότου αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της αναγνώρισης και της κοινοχρησίας οδών.

«H μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος στη μελλοντική ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ ήδη η εκτός σχεδίου δόμηση έχει σταματήσει και είναι άγνωστο εάν πότε και πώς θα κάνει επανεκκίνηση ουσιαστικά οδηγεί σε τετελεσμένα αποδοχής της κατάργησης της » τόνισε η κα Μπακλατσή.

Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορεί έπειτα από 50 χρόνια οι υπεύθυνοι ” για την δόμηση της χώρας να το παίζουν ανήξεροι και να κάνουν το δάκτυλο σε πολίτες, μηχανικούς και πολεοδομίες με το πρόσχημα ότι όφειλαν να είναι πιο επιμελείς στη δουλειά τους ιδιαίτερα αυτοί μάλιστα που φέρουν την ευθύνη για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που σταμάτησε ουσιαστικά στην εποχή Τρίτση».