Pablo Ruiz Picasso (1881 – 1973)
Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι

Ομαδική Εικαστική Έκθεση

Εγκαίνια: Τετάρτη, 22 Μαρτίου και ώρα 6 – 10μ.μ.

στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασσαβέτη 18, Κηφισιά

Η έκθεση διαρκεί από22 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2023


Με αφορμή το έτος Picasso για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του και τη φράση του «Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι»,παρουσιάζεται, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθηνών (InstitutoCervantesAtenas), η ομότιτλη ομαδική έκθεση στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί την Τετάρτη, 22 Μαρτίου και ώρα 6 – 10μ.μ., ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή για το φιλότεχνο κοινό τις Κυριακές 2 και 9 Απριλίου, πέραν του κανονικού ωραρίου λειτουργίας της.
Το concept, η οργάνωση και ηεπικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεωνΔημήτρη Λαζάρου.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for socialchange – www.arthubathens.org

Ο PabloRuizPicasso, ο ιδιοφυής και πιο σπουδαίος καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης, με τη φράση του «Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι» ουσιαστικά ορίζει και καθορίζει τα εικαστικά και τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου. Το χέρι είναι το καταληκτικό σημείο των μηνυμάτων που συλλαμβάνονται από τα εξωτερικά ερεθίσματα, που φιλτράρονται από τον εγκέφαλο και την ψυχή του κάθε δημιουργού εικαστικού έργου και τελικά αποδίδονται σε ένα έργο ζωγραφικής, σε ένα γλυπτό, σε μια φωτογραφία. Εκείνο ορίζει και καθορίζει τη δημιουργία, ορίζει και καθορίζει την πορεία ενός έργου.
Από την άλλη πλευρά, κοιτώνταςένα έργο τέχνης, το χέρι είναι εκείνο που δέχεται την εντολή να το «χαϊδέψει» νοητά, να επισημάνει μέρη του έργου, να ανιχνεύσει τις σκέψεις του δημιουργού του και τελικά να το κάνει δικό του, ακουμπώντας το στο μέρος της καρδιάς του θεατή του που θέλησε να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία.
Από το χέρι του δημιουργού του έργου τέχνης στην πολυπλοκότητα των σκέψεων, συναισθημάτων και διάθεσης που τον ώθησαν να το δημιουργήσει.

Οι 45 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοίπου το χέρι τους οδήγησε σκέψεις και συναισθήματακαι παρουσιάζουν έργα στην έκθεση είναι οι:
EvaSoldatou - JocastaM. – LydiaZ. – PaulSpourelas – SandraFourlis - StellaSevastopoulos – Λίνα (Νίκη) Αδαμοπούλου – ΚικήΑρκά - ΜαρίαΔ. Γεώργα - ΜίναΓκελντή – ΓρηγόριοςΚαρκαλής – ΆνναΔημητροκάλη - ΘεόδωροςΕλευθεριάδης - ΣωτήρηςΗλιάδης – ΑγλαΐαΘανάσου - ΙΩΝ - ΒασίλειοςΚαγκαράς - ΛεωνίδαςΚαμπανάκης - ΜαρίαΚαραγεωργίου – ΦάνηςΚοττάς - ΜίναΚουζούνη – ΕυαγγελίαΛιάσκου - ΕλένηΛουκή – ΧριστίναΜακροπούλου – ΠρόδρομοςΜάνου - ΜαρίαΜατάλα - ΚέληΜελά – ΜαρίαΜιχαλοπούλου (Marygoround) – ΒάσιαΜουστάκα – ΚώσταςΝικάκης - ΈπηΝικολακοπούλου - ΌλγαΞυθάλη – ΧρυσούλαΞυνέλη – ΠόπηΠαλατιανού - ΜαριέτταΠαπαγεωργίου - ΑφροδίτηΠατίκα - ΑναστάσηςΠρωτοπαπάς - ΕιρήνηΡάπτη - ΦαίδραΡητορίδου - ΑλέξηςΤελιανίδης - ΜαργαρίταΤελιανίδου - ΠαναγιώταΤσακτσήρα - ΙωάνναΤσαχτσιρλή - ΣτέλιοςΦλωριώτης - ΠάριςΧρυσός
Την Κυριακή, 2 Απριλίου και ώρα 2μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζεται η εκδήλωση «Αναφορά στον Πικάσο» που επιμελείται η βραβευμένη σκηνοθέτιςΜαρία Κατσιώνη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατροποιημένα αποσπάσματα, ποίηση και κείμενα που αναφέρονται στον σπουδαίο ζωγράφο και γλύπτη. Συμμετέχει η χορογράφος – ηθοποιός, Γεωργία Καραμέρου.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: [email protected] // [email protected]

Συνδιοργάνωση: ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org

Εγκαίνια: Τετάρτη, 22 Μαρτίου | ώρα: 6 – 10μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2023


PabloRuizPicasso (1881 – 1973) - Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι – σελίδα εκδήλωσης στο Facebookστο παρακάτω link:
https://www.facebook.com/events/569118408309474/569118428309472/?active_tab=discussion

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18,
145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ
Τηλ: 210 80 19 975
email: [email protected] website: www.iett.gr

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Παρασκευή: 11π.μ. – 7μ.μ.
Σάββατο – Κυριακή: 12 – 6μ.μ.
Δευτέρα: Κλειστά
Σάββατο, 25 και Κυριακή, 26 Μαρτίου: ΚΛΕΙΣΤΑ

Την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, ημέρα ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ, η έκθεση λειτουργεί
6-10μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ