Μπορεί η Πάτρα να έχει χαρακτηριστεί ως η silicon valley της Ελλάδας στον τομέα των start ups επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών, όμως, οι digital nomads, την έχουν εκτός των επιλογών τους στα μέρη που διαμένουν ανά περιόδους στην χώρα.

Ποιοι είναι οι digital nomads ή ελληνιστή οι ψηφιακοί νομάδες; Είναι εργαζόμενοι που συνήθως είναι υπάλληλοι πολυεθνικών εταιρειών ή εργάζονται σε διάφορα δημιουργικά καλλιτεχνικά επαγγέλματα ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

Κοινό τους σημείο είναι ότι οι συνθήκες εργασίας τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και να δουλεύουν εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου από την βασική έδρα της εργασίας τους, επιλέγοντας βασικά εκείνα τα μέρη που τους εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή τουριστών που η χώρα και η κυβέρνηση με πρόσφατες αποφάσεις της προσπάθησε να προσελκύσει, έχοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα έως τώρα. 

Ποιες πόλεις ή μέρη της χώρας επιλέγουν

Το κακό για την αχαϊκή πρωτεύουσα όμως είναι ότι βρίσκεται με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτός της λίστας των προτιμήσεων τους.

Οι ψηφιακοί νομάδες που έρχονται στην χώρα μας κυρίως τους θερινούς μήνες επιλέγουν πόλεις κυρίως νησιωτικές ή μέρη τουριστικά που έχουν μια γραφικότητα ή πόλεις που έχουν επιδείξει μια τουριστική δυναμική ή ακόμα και πόλεις που έχουν δείξει μια αποδοχή στις καινοτομίες στην καθημερινότητα τους.

Αυτές βέβαια που προηγούνται των προτιμήσεων τους είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη που έχουν βάλει κάποιες βάσεις για την λειτουργία του 5G, έστω και σε πειραματικό στάδιο, κάτι που θυμίζουμε ότι είχε την ευκαιρία να κάνει και η Πάτρα, αλλά δεν το προχώρησε.


Ελάχιστοι οι... νομάδες στην περιοχή

Όπως και να έχει η Πάτρα είναι σχεδόν άγνωστη σε μία κατηγορία επισκεπτών που μένουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε κάθε μέρος, έχοντας συνήθως υψηλά εισοδήματα και αφήνοντας χρήματα στην κάθε τοπική αγορά.

Για αυτό και οι ψηφιακοί νομάδες που ζουν κατά διαστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, είναι ελάχιστοι. Παρόλο που σαν πόλη έχουμε τη δυναμική να κάνουμε σημαντικά πράγματα και σε αυτόν τον τομέα. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι τους επόμενους μήνες.