Γίνεται να στείλει κανείς μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα δέντρα όλου του κόσμου, σε μια μελλοντική εκδοχή του ανθρώπινου πολιτισμού; Και όμως, στην περίπτωση των συγκεκριμένων αφηγήσεων, γίνεται. Οι πολίτες χρησιμοποιούν μια εφαρμογή και ένα πληκτρολόγιο για να στείλουν σκέψεις, αισθήματα, σύντομες προσωπικές ιστορίες και απόψεις σε δέντρα της επιλογής τους, ώστε να μιλήσουν σε ζωντανούς οργανισμούς αυτού του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, τους απαντάει μια γυναίκα που έχει αναλάβει την θέση εργασίας που αφορά την απόκριση στα μηνύματα του κοινού, μια εκπρόσωπος του Δήμου τους. Κι εκείνοι συνεχίζουν να αφηγούνται…
Μια ευρύτερη πλοκή αρχικά επηρεασμένη από το πραγματικό γεγονός της χαρτογράφησης 80.000 δέντρων στην Μελβούρνη το 2018, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να αναφέρουν τυχόν προβλήματα σε σχέση με αυτά, αλλά και βαθύτερα εμπνευσμένη από ποιητικές και καλλιτεχνικές επιρροές σε σχέση με την σύνδεση μικρής έκτασης υπό αφηγήσεων (ιστοριών «μπονσάι»), την οικολογική συνείδηση και την ανθρώπινη ανάγκη για επαφή και επικοινωνία με το φυσικό περιβάλλον.
Με σημείο εκκίνησης τον προβληματισμό για τα ίδια τα δέντρα (των οποίων η υπόσταση ήταν η αφορμή για την επικοινωνία που ακολούθησε), ένα σύνολο ηρώων και ηρωίδων άρχισαν να αφηγούνται βιώματα, όνειρα, βαθύτερες επιθυμίες, πάθη, λάθη, περιγραφές αισθημάτων και σχέσεων. Τα δέντρα, με έναν τρόπο άκρως αισθαντικό και καλλιτεχνικά διατυπωμένο, απαντούσαν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.
Όλα αυτά σε ένα σκηνικό λιτό, πολύχρωμο και γεμάτο φωτοσκιάσεις, με στοιχεία διακόσμησης αντλημένα από την ασιατική παράδοση και τέσσερα μόλις άτομα να ενσαρκώνουν περισσότερους από τέσσερις ρόλους με μεταμορφώσεις χαμαιλέοντα.
Η παράσταση αυτή δεν είναι μόνο ότι βασίστηκε σε πρωτοποριακή ιδέα (το μέλλον, που όμως, βρίσκεται όντως τόσο μακριά;! Μπορεί να μοιάζει και ελαφρώς με παρόν), είναι πως, με αφορμή την οργή ενός ήρωα για ένα φυτό μπονσάι άρχισε μέσω αυτής να ξεδιπλώνεται όλη η γοητεία των λεγόμενων «ιστοριών μπονσάι». Είναι αφηγήσεις μικρής έκτασης που στην προκειμένη περίπτωση αλληλοσυμπληρώνονται.
Το νοήματα πολλά, όπως και τα ηθικά διδάγματα περί ανθρωπότητας, παθών, λαθών, ερώτων και βαθύτερων δεσμών και προσδοκιών. Παρότι η ίδια η υπόθεση ήταν συναρπαστική, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι οι καλλιτεχνικές πινελιές που έκαναν την διαφορά, όπως η μουσική και το τραγούδι, ο φωτισμός και οι κατασκευές, οι ερμηνείες, ο χορός και (τί άλλο;) το επιτυχημένο πρωτοποριακό θέατρο.
Η παράσταση που έγραψε σκηνοθέτησε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας είναι μια ωδή στην οικολογική συνείδηση, την ανθρώπινη τρωτή φύση και την αρμονική σύνδεση πολλών στοιχείων από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Και στις ιστορίες μπονσάι.