Έως και 35 τηλέφωνα από οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη δέχεται καθημερινά η Γραμμή Υποστήριξης 10306, με τη συμβολή της στην επούλωση των σοβαρών ψυχικών τραυμάτων που άφησε πίσω της η τραγωδία των Τεμπών να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη των τραυματιών, των συγγενών των θυμάτων και των επιβαινόντων από την δραματική πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είναι συνεχής, γι’ αυτό και οι κλήσεις στη Γραμμή Υποστήριξης 10306 είναι πολλές.

Πιο συγκεκριμένα, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λαμβάνει καθημερινά περισσότερα από 35 τηλεφωνήματα με αιτήματα για παροχή υποστήριξης από επιβαίνοντες, συγγενείς θυμάτων, αλλά και φίλους, και ακόμη και συμφοιτητές των θανόντων, με μέσο χρόνο συνομιλίας ανά κλήση, τα 20 λεπτά.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τα στελέχη της Γραμμής έχουν συνομιλήσει με 222 επιβαίνοντες και τραυματίες, καθώς και 45 οικογένειες θυμάτων. Εξ αυτών, υποστηρίζονται δια ζώσης (μέσω skype) 20 επιβαίνοντες και 4 οικογένειες θυμάτων στην Αθήνα, καθώς και 4 επιβαίνοντες στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, η Δωρεάν Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, απέκτησε επιπλέον τις τελευταίες ημέρες:

ειδική επιλογή 3, για την υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση μαζικών καταστροφών και πένθους
επιπλέον στελέχωση με επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
δυνατότητα άμεσης -εντός 24 ωρών- δια ζώσης (μέσω skype) ψυχολογικής υποστήριξης με ραντεβού από εξειδικευμένο προσωπικό Ψυχικής Υγείας.
Τα παραπάνω είναι εφικτά μέσω του δικτύου κλινικών και μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (Ψυχιατρικές κλινικές Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Κέντρα Ψυχικής Υγείας).

Κατάλογος των μονάδων είναι δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.gr.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης στις οικογένειες των θυμάτων στο χώρο της κατοικίας τους από εξειδικευμένο προσωπικό Ψυχικής Υγείας, μέχρι σήμερα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα, με προοπτική επέκτασης, εφ’ όσον υπάρξει ανάγκη.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατόπιν ραντεβού με κλήση στη Γραμμή 10306.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει δύο φορές επικοινωνίες τόσο τηλεφωνικά όσο και με αποστολή sms σε όλους τους επιβαίνοντες στην αμαξοστοιχία, τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων.