Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους Επαγγελματίες Υγείας και τις Οργανώσεις τους, την Ε.Σ.Α.μεΑ και τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» οι οποίες αγνοήθηκαν.

Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την περίθαλψη και τη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο, το Υπουργείο δεν έδειξε καμία διάθεση επικοινωνίας ούτε με τους υπεύθυνους γιατρούς των παιδοογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ούτε με τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ που στηρίζει έμπρακτα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Το Υπουργείο, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση, έπρεπε να το θέσει προς διαβούλευση, για εύλογο χρονικό διάστημα, με σκοπό φορείς που διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία, να καταθέσουν τις προτάσεις σου. Ειδικά σε έναν τομέα που χρειάζονται μεθοδευμένες ενέργειες και μελέτες οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών με καρκίνο.

Άλλωστε, έχει επισημανθεί ιδιαίτερα ότι, το Ογκολογικό Κέντρο που πρόκειται να ιδρυθεί δεν θα μπορέσει να προσφέρει κατάλληλες υπηρεσίες εάν αποσχιστεί από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού».

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Η ΦΛΟΓΑ έχει αναδείξει από τους πρώτους το εν λόγω ζήτημα και έχει καταθέσει τις θέσεις της με σαφήνεια.

Το Υπουργείο οφείλει να τις εισακούσει.