Η Πολιτική Προστασία είναι κάτι παραπάνω από ένας όρος που ήρθε στη ζωής μας, κυρίως με την περιπέτεια της πανδημίας του covid-19. Υπήρχε πριν από αυτό, αν και την ακούγαμε αποσπασματικά, υπάρχει σήμερα και θα υπάρχει όσο οι άνθρωποι θα ζούμε σε οργανωμένα κοινωνικά σύνολα.Όσο και εάν προχωρήσουμε στην τεχνολογία, η φύση πάντα θα μπορεί να μας προκαλεί μικρές ή μεγαλύτερες καταστροφές, ιδιαίτερα όταν οι παρεμβάσεις μας σε αυτή γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Η φύση δεν εκδικείται, αλλά διέπεται από νόμους που δεν επιδέχονται παρανοήσεων, εμείς είμαστε αυτοί που δεν τους λαμβάνουμε αρκετά υπόψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση κινδύνων σε βάρος της ζωής, των υποδομών και αυτού του περιβάλλοντος.Αυτοί οι κίνδυνοι, ή καλύτερα η προσπάθεια και η θέλησή μας να μειώσουμε τις επιπτώσεις τους, μας οδήγησαν στο σχεδιασμό της δράσης μας μέσα από τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Στο επίπεδο των Δήμων οι ενέργειες αφορούν κυρίως την πρόληψη και σε δεύτερη φάση την παροχή συνδρομής στους κυρίως εμπλεκομένους στην αντιμετώπιση των καταστροφών (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΚΑΒ κλπ). Όλες αυτές οι ενέργειες υπάρχουν στα σχετικά σχέδια για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου (πυρκαγιές, πλημμύρες, παγετός, σεισμοί).

Δυστυχώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει την απαιτούμενη σημασία στον τομέα αυτό, παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις και από εμάς. Οι επισημάνσεις αυτές έχουν σκοπό την αφύπνιση του Δήμου Πατρέων, καθώς πάντα κάνουμε ανάλογες προτάσεις δράσης. Άλλωστε, όλα όσα έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό, αφορούν υποχρεωτικές ενέργειες και πρέπει να εφαρμόζονται από τους δήμους.

Είμαστε πάντα πρόθυμοι να παρέχουμε την βοήθεια που ίσως ζητήσει ο Δήμος Πατρέων καθώς το θέμα της προστασίας της ζωής των δημοτών, των υποδομών και του περιβάλλοντος απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου, δεν περισσεύει κανένας, εκτός από όποιον θέλει.Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως η ορθή πρόβλεψη, ο σωστός σχεδιασμός, η ρεαλιστική εκπαίδευση, η θέληση για την προστασία των δημοτών. Μέσα από την εφαρμογή τους, με τη βοήθεια του προσωπικού του δήμου, αλλά και όλων των δημοτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες πιθανών καταστροφών.

Δεν ξεχνάμε την περιορισμένη παροχή πόρων και μέσων, αλλά δεν μένουμε σε αυτό. Η ακριβής καταγραφή των απαιτήσεων, η ορθή προβολή τους προς την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση και η αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την προμήθειά τους είναι βασικός πυλώνας για την επιτυχή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το σπιράλ. Τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων Πέτρο Ψωμά πλαισίωναν ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας #διοίκηση Χρήστος Βασιλόπουλος, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ευαγγελία Βαβαρούτα, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Μαρία Μπέλμπα και Φώτης Λουριδάς και Μαρία Γούβη και τα μέλη της παράταξης Μαριάννα Μπόμπα, Κώστας Βούλγαρης και Ανδρέας Γιαννόπουλος.