Η σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς. Ισχύει το ίδιο όταν είναι έντονη;

Η σωματική άσκηση αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό, γεγονός που βοηθά στην ενίσχυση των μυών της καρδιάς και στην επέκταση της χωρητικότητας των πνευμόνων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι ορισμένες μορφές άσκησης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η καρδιακή βλάβη και οι διαταραχές στο ρυθμό της καρδιάς μπορεί να προκύψουν από επαναλαμβανόμενες έντονες προπονήσεις κατά τις οποίες μπορεί να φτάσουμε στο «πικ» της αντοχής μας ή και να το ξεπεράσουμε. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν φυσικά να αγνοηθούν, αλλά σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, ασκείται μεγάλη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα με μακροχρόνιες προπονήσεις αντοχής. Ένα τέτοιο ακραίο σωματικό στρες στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη που μπορεί τελικά να αναδιαμορφώσει την καρδιά και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες σωματικές αλλαγές.

Η σχέση της υγείας της καρδιάς με την έντονη άσκηση
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η υπερπροσπάθεια και η άσκηση υψηλής έντασης μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να υπάρξει οξύ καρδιακό πρόβλημα.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε προγράμματα έντονης άσκησης και σε αγώνες αντοχής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κάποιου να αποκτήσει προβλήματα όπως η καρδιακή αρρυθμία.

Προκειμένου να δυναμώσετε τους μύες της καρδιάς σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, γενικά συνιστάται να εκτελείτε 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης κάθε μέρα.

Πώς η υπερπροσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα;
Η ακραία άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine National Institutes of Health (SCD).

Η εν λόγω έρευνα που έγινε σε δρομείς αποκάλυψε ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση απαιτητικών διαγωνισμών τρεξίματος, τα δείγματα αίματος τους εξακολουθούσαν να περιέχουν βιοδείκτες που συνδέονται με προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Αυτοί οι δείκτες συχνά εξαφανίζονται από μόνοι τους, αλλά η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην καρδιά και να προκαλέσει όπως είπαμε προβλήματα, όπως παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και ουλές στην καρδιά. Τα παχύτερα τοιχώματα της καρδιάς ή το παχύ διάφραγμα μπορεί να προκαλέσουν στένωση που μπορεί να εμποδίσει ή να μειώσει τη ροή του αίματος από την αριστερή κοιλία προς την αορτή.

Πώς να παραμείνετε προστατευμένοι σε μια έντονη προπόνηση
Ενυδάτωση
Το νερό βοηθά το σώμα να αποβάλλει τα απόβλητα, να ελέγχει τη θερμοκρασία του, να διατηρεί υγιείς αρθρώσεις και να προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς.

Διατάσεις
Οι διατάσεις, πέρα από το ζέσταμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο δυσφορίας και τραυματισμού ενώ παράλληλα αυξάνουν το εύρος της κίνησής σας, διορθώνοντας τη στάση σας και ενισχύοντας τον έλεγχο και τη σταθερότητα του σώματος. Οι διατάσεις κάνουν επίσης τις καθημερινές εργασίες πιο απλές, όπως το να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να ανεβείτε σκάλες και να φτάσετε σε ψηλά ντουλάπια.

Αν και οι διατάσεις είναι απλές, υπάρχουν ορισμένοι θεμελιώδεις κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για την αποφυγή τραυματισμών.

Ξεκινήστε με γρήγορο περπάτημα για λίγα λεπτά για να ζεσταθείτε.
Πάντα να κινείστε αργά και σταδιακά ενώ ξεκινάτε ένα τέντωμα, κάνοντας παύση μόλις αισθανθείτε κάθε είδους έντονη ενόχληση.
Οι διατάσεις θα πρέπει να διαρκούν από 10 έως 20 δευτερόλεπτα στην αρχή, αλλά καθώς προχωράτε, μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο στα 30 δευτερόλεπτα.
Προθέρμανση και χαλάρωση
Ξεκινήστε την προπόνησή σας πάντα με προθέρμανση και τελειώστε τη με χαλάρωση.

Η προθέρμανση βελτιώνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και τη ροή του αίματος στους μύες. Αυτό ενισχύει την ικανότητα του μυϊκού ιστού να τεντώνεται, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής έντασης, του πόνου και του κινδύνου τραυματισμού.

Αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός του τι είναι «ζέσταμα», η γενική ιδέα είναι να κάνετε μια προπόνηση ή μια άσκηση αργά (π.χ. τέντωμα, χρήση ελαφρύτερων βαρών) για να προετοιμάσετε το σώμα για μια πιο γρήγορη και πιο έντονη κίνηση.

Μια περίοδος χαλάρωσης 10 λεπτών μετά από μέτρια άσκηση επιτρέπει στη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Οι διατάσεις, το περπάτημα και η βαθιά αναπνοή είναι όλες αποτελεσματικές δραστηριότητες χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τραυματισμούς και να μειώσετε την πίεση στην καρδιά και σε άλλους μύες.

Ισορροπημένη διατροφή
Σχεδόν τόσο σημαντικό όσο και η ίδια η προπόνηση είναι το τι τρώτε πριν και μετά από αυτήν. Η τροφή είναι καύσιμο, καθώς σας παρέχει την ενέργεια για να γυμναστείτε και να συγκεντρωθείτε, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να ενισχυθούν οι μύες και τα οστά και βοηθά στην ικανότητα του σώματος να αναρρώνει μετά από μια προπόνηση.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα πριν από την άσκηση.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν: μπανάνες, βρώμη και ψωμί ολικής αλέσεως.

Καταναλώστε ένα γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη μετά την άσκηση.

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει νέο μυϊκό ιστό και οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι καλύτερες για μετά το τρέξιμο ή άλλες δραστηριότητες αντοχής.

Καταναλώστε τροφές όπως φασόλια, κινόα και γιαούρτι για να ανεφοδιάσετε το σώμα σας μετά από μια προπόνηση δύναμης.

Πηγή: Vita.gr