Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, επιβεβαιώνει εκ νέου τα ευεργετικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, που είναι πλούσια σε τροφές με καλά λιπαρά, το άπαχο κρέας και τα λαχανικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, ειδικά στις γυναίκες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου κατά 25%.

Σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων σε γυναίκες οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών που αξιολογούν την υγιεινή διατροφή ως μέθοδο πρόληψης έχει διεξαχθεί κυρίως σε άνδρες, όπως αναφέρει το vita.

Αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και της μεσογειακής διατροφής στις γυναίκες.
Η μεσογειακή διατροφή «θωρακίζει» την καρδιά

Οι ερευνητές ανέλυσαν 16 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2003 και 2021 και αξιολόγησαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την καρδιά. Πάνω από 700.000 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες των οποίων η υγεία της καρδιάς παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για 12,5 χρόνια.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στις γυναίκες.

Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν επίσης 25% χαμηλότερος και οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει την μεσογειακή διατροφή είχαν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Γιατί μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η υγιεινή διατροφή θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μεσογειακή διατροφή, ειδικότερα, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και οι επιδράσεις της στο μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλουν στα μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Η φλεγμονή μπορεί να έχει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις για τον οργανισμό και το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, από καρδιακή σκοπιά να προάγει τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις όπως η αθηροσκληρωτική στεφανιαία νόσος.

Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης γεμάτη με πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν την επένδυση της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία, να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προάγουν την αντιαιμοπεταλιακή δραστηριότητα.

Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο συνδέεται σύμφωνα με τους ειδικούς με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.