Το να νιώθετε άγχος ανά διαστήματα είναι φυσιολογικό, ειδικά όταν προκύπτουν αναπάντεχες αλλαγές ή τα σχέδιά σας ματαιώνονται. Και με την τρέχουσα κατάσταση της καθημερινότητας, που είναι γεμάτη από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να φαίνονται ακόμα και ατελείωτοι.

Εάν αισθάνεστε ανησυχία, άγχος ακόμα και στρες διαρκώς, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε τα συμπτώματα του άγχους, που μπορεί να αισθανθούμε ανά περιόδους από ένα πιο χρόνιο ζήτημα ψυχικής υγείας που είναι γνωστό ως γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, όπως αναφέρει το vita.

Είτε πρόκειται για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είτε αντιμετωπίζετε αυξημένο άγχος λόγω στρεσογόνων συνθηκών, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν όταν νιώθετε ότι η ανησυχία σας κατακλύζει.
Δώστε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα

Όταν βρίσκεστε σε ένταση, μία από τις καλύτερες μεθόδους μπορεί να είναι η άσκηση. Η σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και άγχους είναι τόσο ψυχολογική όσο και φυσιολογική, αναφέρουν οι ειδικοί.

Αυτό διότι, αρχικά η άσκηση κάνει καλό, «καθαρίζει» το μυαλό μας, μειώνει την ένταση και προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ταυτόχρονα μπορεί και να επηρεάσει την χημεία του εγκεφάλου μας.

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν το άγχος, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης, της ντοπαμίνης και των ενδορφινών.
Επιλέξτε φρέσκες τροφές

Ενώ ένα ισορροπημένο, θρεπτικό πρόγραμμα γευμάτων δεν αποτελεί θεραπεία για το άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Για παράδειγμα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες μεταβολίζονται πιο αργά και επομένως βοηθούν στη διατήρηση ενός πιο ομοιόμορφου επιπέδου σακχάρου στο αίμα και, κατά συνέπεια, περισσότερη ηρεμία αναφέρουν οι ειδικοί.

Προσπαθήστε να γεμίζετε το πιάτο με ένα συνδυασμό από δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Έτσι όχι μόνο θα παραμένετε χορτάτοι για περισσότερο αλλά θα διατηρείτε και το σάκχαρό σας σταθερό.
Περιορίστε την καταστροφολογία

Όταν ανησυχούμε το μυαλό μας μπορεί να κάνει σενάρια και γρήγορα να καταλήξει σε καταστροφικά συμπεράσματα. Ωστόσο, αυτό το αρνητικό μοτίβο σκέψης είναι πιθανότατα αβάσιμο.

Συχνά εξάγουμε λανθασμένα συμπεράσματα που βασίζονται σε ανακριβή, ελλιπή και ατελή στοιχεία όταν είμαστε αγχωμένοι. Για να αναγνωρίσετε την καταστροφολογία και να επανέλθετε στα ρεαλιστικά δεδομένα, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό το φοβερό σενάριο;
Υπάρχει πιο ρεαλιστικός τρόπος να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί;
Μπορείτε να οραματιστείτε ένα πιο θετικό αποτέλεσμα;