Σεμινάριο με τον Κώστα Φιλίππογλου
"Εισαγωγή στο σωματικό – δημιουργικό θέατρο
και στο θέατρο της επινόησης (devised)"

Το θέατρο act παρουσιάζει ένα ξεχωριστό διήμερο σεμινάριο με τον Κώστας Φιλίππογλου.
Ο έμπειρος σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος θεάτρου, παραδίδει ένα θεατρικό σεμινάριο 10 ωρών με τίτλο "Εισαγωγή στο σωματικό – δημιουργικό θέατρο και στο θέατρο της επινόησης (devised)".

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου και θα έχει συνολική διάρκεια 12 ώρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στέλνοντας email στο [email protected] ή καλώντας στα τηλέφωνα 2610272037 και 6936122263.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Περιγραφή σεμιναρίου:

Σε αυτή την συνάντηση οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μία θεατρική αισθητική που βασίζεται στη μίμηση, την ομαδικότητα, την δημιουργία εικόνων, την εναλλαγή ρυθμού, το συνδυασμό έντονης δράσης και αφήγησης, την δημιουργική διάθεση - κατάθεση.
Θα γνωρίσουν μια θεατρική αισθητική, που δίνει έμφαση σε ένα συλλογικό τρόπο δουλειάς, στηρίζεται στη διαίσθηση, στον αυθορμητισμό, στην αυτενέργεια και αξιοποιεί τις προσωπικές εμπειρίες διερευνώντας και μετασχηματίζοντάς τις με τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό.

Ειδικότερα θα εστιάσουμε στις τεχνικές του Ζακ Λεκόκ, που αξιοποίησε και ανέπτυξε περαιτέρω, η πιο διάσημη ίσως στο κόσμο ομάδα «σωματικού θεάτρου», η Complicite, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές, προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε στις θεατρικές μας δημιουργίες. Στόχος μας είναι, να δουλέψουμε επίσης με θεατρικά κείμενα εφαρμόζοντας στην πράξη τις παραπάνω τεχνικές.

Ο σύγχρονος καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών δεν είναι «ηθοποιός γενικώς», απλό όργανο του σκηνοθέτη, αλλά έξυπνος δημιουργός, με άποψη, που συμβάλει σημαντικά στην θεατρική δημιουργία.

Ο σύγχρονος σκηνοθέτης επίσης, δεν είναι ένας μικρός δικτατορίσκος, που επιβάλει την άποψή του, αλλά ένας δημιουργός, που εμπνέει με την αισθητική του, καθοδηγεί με τις τοποθετήσεις του τους συνεργάτες του, αλλά ταυτόχρονα τους ακούει και χρησιμοποιεί τις ιδέες τους. Άλλωστε κανείς δεν εγγυάται ότι η «Έμπνευση» θα μας επισκέπτεται σε κάθε μας δουλειά. Οπότε η ομαδική δημιουργία είναι το μαγικό μας ελιξίριο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες και αποτελεί την αρχή για όσους θέλουν αργότερα να εμβαθύνουν στην αισθητική του σύγχρονου δημιουργικού θεάτρου.

Ημερομηνίες: Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου
2 μαθήματα 10 ωρών συνολικά
Ώρες: Σάββατο 14.00-19.00 Κυριακή 12.00-17.00
Κόστος συμμετοχής: 100€
Φοιτητική έκπτωση: 90€
Πληροφορίες – εγγραφές: 2610272037 – 6936122263


Κώστας Φιλίππογλου - βιογραφικό

Ο Κώστας Φιλίππογλου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς-δασκάλους από την Ευρώπη ερευνώντας το σωματικό – δημιουργικό θέατρο.
Το 1986 αρχίζει να εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός και έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές. Έχει δουλέψει στο θέατρο Τεχνοχώρος του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Αμόρε με τον Γιάννη Χουβαρδά, στο θέατρο Πόρτα, στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Εθνικό θέατρο και σε πολλά άλλα.
Από το 1999 δουλεύει κυρίως στο εξωτερικό με τη θεατρική ομάδα Complicité και παίρνει μέρος στις παραστάσεις και τα εργαστήρια που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έχει παίξει στο National theater του Λονδίνου, στο Bouffes du Nord του Πήτερ Μπρουκ, κ.λπ.

Ως δάσκαλος θεάτρου έχει διδάξει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα δίδαξε ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο μεταπτυχιακό τμήμα της Θεατρολογίας Αθηνών σε σεμινάρια που διοργανώνει ο ίδιος, σε δραματικές σχολές και σε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει την δική του σχολή – εργαστήρι στην Αθήνα όπου διδάσκει σωματικό – δημιουργικό θέατρο και είναι σταθερός συνεργάτης - καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Θεατρολογίας Αθηνών.
Έχει σκηνοθετήσει: Το 2003 για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Λιούις Κάρολ σε δική του διασκευή.

To 2006 τον Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Το 2011-2012 συνέλαβε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις Πολιτική ανυπακοή (συνδημιουργία) και Ορέστης – Ηλέκτρα 0-1 που παίχτηκαν σε Αθήνα και Λευκωσία.
Τη σεζόν 2012-2013 σκηνοθέτησε το έργο του Egon Wolf Χάρτινα λουλούδια (Θέατρο Ιλίσια) και το έργο του Θανάση Τριαρίδη, Historia de un amor ή τα μυρμήγκια (Θέατρο Olvio).
Τη σεζόν 2013-2014 σκηνοθέτησε την Τίρζα του Άρνον Γκρούνμπεργκ (Θέατρο Ιλίσια), το Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη (Θέατρο Faust) και τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή στην Επίδαυρο.

Την σεζόν 2014-2015 σκηνοθέτησε τον Γλάρο του Άντων Τσέχωφ (Θέατρο Θησείον) και το Exit (ομαδική δημιουργία) στο Bios.
Το καλοκαίρι του 2015 σκηνοθέτησε και πάλι για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο τον «Προμηθέα δεσμώτη» του Αισχύλου.
Τη σαιζόν 2016 -2017 διασκεύασε και σκηνοθέτησε το «Μαύρο χιόνι», από το ομότιτλο Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, για το θέατρο «Πόρτα»
Τη σαιζόν 2017 – 2018 σκηνοθέτησε την «Νεκρή ζώνη» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο «Θησείον» και το έργο του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
Το καλοκαίρι του 2018 σκηνοθέτησε το έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο.

Το 2019 ανέβηκαν στην Αθήνα οι παραστάσεις του «Δεσποινίς Τζούλια» στο θέατρο Από Μηχανής και «Oι 7 κόρες της Εύας» στο στούντιο Μαυρομιχάλη.
Το 2020 σκηνοθέτησε στο θέατρο «ΑΛΦΑ» το έργο του Νικολάι Γκόγκολ, «Ο επιθεωρητής», παράσταση που σταμάτησε πρόωρα λόγω της πανδημίας.
Το 2021 – 2022 σκηνοθέτησε τον «Θεό της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά σε μετάφραση δική του και της Γιώτας Σερεμέτη για το θέατρο Αθηνά.