Οι ορμόνες είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ισορροπία καθώς το αντίθετο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενική μας ευημερία. Ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας μας και του περιβάλλοντος, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ορμονικής ανισορροπίας κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και συνολικά στον τρόπο ζωής μας, όπως αναφέρει το vita.

Ποιες είναι αυτές;

Η κατανάλωση υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων βοηθά στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας. Το σώμα χρειάζεται ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες και λίπη, εκτός από πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες για να παραμένει υγιές.

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουμε υπέρβαροι ή λιποβαρείς. Οι γυναίκες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι πιο επιρρεπείς σε ορμονικές ανισορροπίες από εκείνες με χαμηλότερο.

Η διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ μέσω της καλής διατροφής είναι απαραίτητη για την πρόληψη προβλημάτων όπως η εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία και η ανωορρηξία, που προκαλούνται από ορμονικές ανισορροπίες.
Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά

Είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την καλή υγεία του εντέρου σας καθώς η κακή πέψη και η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές ανωμαλίες. Την όλη διαδικασία βοηθούν τα προβιοτικά. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (για παράδειγμα το κεφίρ, το γιαούρτι και το τυρί) περιέχουν αυτά τα «φιλικά» βακτήρια που είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου.
Προσοχή στα επίπεδα στρες

Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το στρες ρυθμίζει ένα μεγάλο φάσμα ζωτικών διεργασιών σε όλο το σώμα, αναγκάζοντας το σώμα να μπει σε λειτουργία πτήσης ή… μάχης όταν απελευθερώνεται υπερβολικά.

Το σώμα χρειάζεται την κορτιζόλη, αλλά όταν απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες λόγω στρες, διαταράσσει την ορμονική ισορροπία.

Περαιτέρω πιθανές συνέπειες του υπερβολικού άγχους είναι η παχυσαρκία, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η κόπωση, η αϋπνία, η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ξεκινήστε σήμερα την άσκηση

Η καλή διατροφή και η γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση βοηθά στην αύξηση των επιπέδων του μεταβολισμού στο σώμα, γεγονός που προάγει την καύση θερμίδων και βοηθά στη διαχείριση του βάρους, υποστηρίζοντας τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Η ενσωμάτωση σωματικών δραστηριοτήτων στη ρουτίνα σας είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να διατηρήσετε φυσιολογικά τα επίπεδα της ινσουλίνης και να εξισορροπήσετε τις ορμόνες του στρες.
Βάλτε στη ζωή σας τους σπόρους

Δοκιμάστε την κατανάλωση 4 διαφορετικών τύπων σπόρων: κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι και ηλιόσπορος. Οι σπόροι αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο και σελήνιο.

Πιο αναλυτικά, τα πολλαπλά οφέλη τους:
Κολοκυθόσπορος

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και του μαστού.
Βοηθά το έντερο και τη… γραμμή μας.
«Φρενάρει» τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.
Μειώνει πίεση και χοληστερίνη.
Δίνει λύση στις αϋπνίες.
Ενισχύει την ανδρική γονιμότητα.

Λιναρόσπορος

Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορμονο-εξαρτώμενων μορφών καρκίνου.
Βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αποτελεί «σύμμαχο» στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα.
Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καθώς και εντερικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Σουσάμι

Έχει αντικαρκινική δράση.
Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Έχει αντιυπερτασική-αντιθρομβωτική δράση.
Μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών.
Αποτελεί πρόληψη για διαβήτη και καταρράκτη.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Αποτρέπει τη φθορά των δοντιών, την κακή αναπνοή, την αιμορραγία των ούλων, την ξηρότητα του φάρυγγα και μειώνει την οδοντική πλάκα.
Απαλύνει τους ερεθισμούς του δέρματος και μπορεί να θεραπεύσει την ακμή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Ηλιόσπορος

Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Έχει διουρητική δράση.
Βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ.
Προστατεύει από τον διαβήτη.