Η κοκαΐνη είναι το ναρκωτικό που κυριαρχεί πλέον στην κοινωνία της Πάτρας, έχοντας πάρει τη θέση της κάνναβης.

Ειδικότερα, στην ηλικιακή κατηγορία των 25 με 40, η κοκαΐνη κάνει θραύση και αποτελεί το αγαπημένο ναρκωτικό της νυχτερινής ζωής της πόλης και όχι μόνο. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει όχι μόνο μέσα από τις πιάτσες και τα στέκια των νέων, αλλά και με βάση τα όσα αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Πιο συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ποσοστό των συνεδριών που κάνουν οι ψυχολόγοι με άτομα που έχουν εθιστεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει να κάνει με την κοκαΐνη, ενώ το ίδιο στοιχείο προκύπτει και μέσα από τις θεραπευτικές μονάδες που λειτουργούν στην Πάτρα.

Αντίθετα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η χρήση της κάνναβης και του σκαν, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη στις ηλικίες των 16 με 23, ενώ τα τελευταία χρόνια το ηλικιακό όριο έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά αφού υπάρχουν έφηβοι των 14 και των 15 που έχουν προχωρήσει στην συστηματική χρήση κάνναβης.  

Πάντως, το παράδοξο του όλου ζητήματος είναι ότι σε μια εποχή κρίσης και έλλειψης οικονομικής ρευστότητας, έχει αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η χρήση ενός ναρκωτικού που πλέον φτάνει 90 και τα 100 ευρώ το γραμμάριο.

Δείγμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν διστάζει να δώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, παρόλο που γνωρίζει ότι θα του λείψει από άλλες ανάγκες του. Κάτι που σημαίνει ότι για πολλούς η χρήση της κοκαΐνης και γενικότερα των ναρκωτικών, ισοδυναμεί με μια μορφή ανάγκης της καθημερινότητας τους. Κι αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει…