Πονοκεφάλους στο στρατόπεδο της κυβερνητικής συμμαχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί μια νέα δημοσκόπηση, που φέρνει μπροστά – έστω και οριακά – την αξιωματική αντιπολίτευση.

Eπιβεβαιώνοντας πρόσφατες σφυγμομετρήσεις τα ευρήματα σφυγμομέτρησης της ALF, που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου, που δημοσιεύει η εφημερίδα Cumhuriyet, φέρνουν στην κορυφή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από το κυβερνών AKP του Ερντογάν, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του εταίρου του στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πιάνει ένα ποσοστό 6,5%.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου το CHP του υποψήφιου προέδρου της εξακομματικής συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λαμβάνει ποσοστό 31,8%, το AKP του Ερντογάν 31% κι ακολουθεί το φιλοκουρδικό HDP με 11,3%. Εντύπωση προκαλεί η υποχώρηση των ποσοστών του ΙΥΙ («Καλού Κόμματος») της Μεράλ Ακσενέρ στο 8,9%, ενώ το MHP (6,5%) ακολουθούν με πενιχρά ποσοστά το MEMLEKET (2,2%) του Μουχαρέμ Ιντζέ, το «Κόμμα Ευημερίας» του Ερμπακάν με 1,9%μ, το «Κόμμα Νίκης» με 1,6%, το Deva του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας υπό τον Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν με 1,5% και το «Κόμμα του Μέλλοντος» του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου με 1,3%.

Άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας TAG εμφανίζει το AKP του Ερντογάν (31,2%) μπροστά από το CHP (26,6%), μολονότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με διαφορά άνω των 13 ποσοστιαίων μονάδων – όπως είχε δείξει και άλλη, πρόσφατη σφυγμομέτρηση.