Η άνοιξη είναι η εποχή κατά την οποία τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους προσφέροντάς μας νόστιμες, πολύχρωμες και πάνω απ’ όλα υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν, είναι μια καλή στιγμή να προσθέσετε στη διατροφή σας εύγεστα και θρεπτικά φρούτα εποχής.

Ποια είναι αυτά και τι μας προσφέρουν;

Οι γεύσεις της άνοιξης

Κεράσια

Τα κεράσια είναι ένα γλυκό και ζουμερό φρούτο της άνοιξης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι επίσης εξαιρετικά για τη μείωση της φλεγμονής και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ αποτελούν και μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, ορμόνης που προάγει τον ύπνο και έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Μπορείτε να φάτε τα κεράσια ως σνακ ή να τα προσθέσετε στο γιαούρτι και στο πλιγούρι βρώμης.

Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α και β καροτένιο. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και γενικότερα τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, η οποία σχετίζεται με καλύτερη όραση και προστασία των ματιών μας από προβλήματα όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C, μια επίσης σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλή υγεία της επιδερμίδας. Τα βερίκοκα συμβάλλουν τέλος στην υγιή πέψη.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνα τους ή, όπως και όλα τα άλλα φρούτα, να τα προσθέσετε στις σαλάτες και τα γλυκά σας.

Φράουλες

Η φράουλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων. Ειδικότερα, οι φράουλες αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των λοιπών συστημάτων του οργανισμού. Υψηλή είναι επίσης η περιεκτικότητά της και σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού.

Ροδάκινα

Το ροδάκινο, με το χαρακτηριστικό του άρωμα, αποτελεί μια ζουμερή και δροσερή επιλογή φρούτου για τις ζεστές ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμό ενώ παράλληλα δεν στερείται διατροφικής αξίας, αφού προσφέρει πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α και καλίου, καθώς και διαλυτών – κυρίως – φυτικών ινών, οι οποίες συνδέονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Ακόμη, στα θρεπτικά του συστατικά περιλαμβάνονται και μικρές ποσότητες φωσφόρου και άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Φυσικά, από το ροδάκινο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και έχει αποδειχθεί ότι ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Τέλος, συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Πηγή: Vita