Ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Αχαΐας είναι ο ποταμός του Πείρου. Ο Πείρος πηγάζει από τον Ερύμανθο και εκβάλει στον Πατραϊκό κόλπο, ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 42,6 χιλιόμετρα κάτι που τον κάνει έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς όχι μόνο της Αχαΐας, αλλά και γενικότερα της βόρειας Πελοποννήσου.

Οι πηγές της κύριας ροής του βρίσκονται στα βόρεια-βορειοανατολικά του Ερυμάνθου, κοντά στην περιοχή του χωριού Λακκώματα. Κατά κανόνα, στην αρχική πορεία του, ο ποταμός είναι στενός, βαθύς σε αρκετά σημεία του, καθώς και πολύ ορμητικός, ενώ σταδιακά από την περιοχή της Βαλμαντούρας και χαμηλότερα και ιδιαίτερα από τον Πρέβεδο και έπειτα που το έδαφος είναι πεδινό, μεγαλώνει η κοίτη του και παράλληλα γίνεται πιο ρηχός και λιγότερο ορμητικός. 

Εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο και συγκεκριμένα στην παραλία του Γιαλού Αλισσού στη Δημοτική Ενότητα Δύμης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Οι εκβολές του αποτελούν επίσης το φυσικό γεωγραφικό σύνορο μεταξύ του Αλισσού και της Κάτω Αχαΐας.

Στο πιο μεγάλο μέρος της διαδρομής του ως επί το πλείστον φύονται πλατάνια στις όχθες του. Το ποτάμι έχει ψάρια, χέλια αλλά κι αγριοπούλια, πάπιες και χήνες, με κάποια από αυτά βέβαια παλαιότερα να είναι πιο διαδεδομένα συγκριτικά με σήμερα. 

Το βίντεο είναι του Stathis Apostol και οι πληροφορίες από την Βικιπαίδεια.


Ο Ποταμός Πείρος στο όρος Ερύμανθος στην Αχαΐα