Οι πρώτοι έξυπνοι κάδοι μπήκαν στην Πάτρα και αφορούν το open mall που θα είναι η πρώτη περιοχή της αχαϊκής πρωτεύουσας που θα μπει κάτω από την ομπρέλα της έξυπνης πόλης.

Οι έξυπνοι κάδοι τοποθετήθηκαν ήδη στην πλατεία Όλγας και στην Κωνσταντινουπόλεως, κοντά στα έξυπνα παγκάκια που και αυτά είναι στο πλαίσιο του open mall και έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση και διάφορα ρεύματα αυτής.

Πρόκειται για υπογειοποιημένους κάδους που διαθέτουν το δικό τους λογισμικό για να ειδοποιούν πότε είναι σε πληρότητα, έτσι ώστε η αποκομιδή να είναι στοχευμένη και να γίνεται την κατάλληλη ώρα. Παράλληλα, διαθέτουν ειδικό ενισχυμένο σάκο ή δοχείο ανύψωσης, με χαρακτηριστικά ανάλογα με το είδος ανακύκλωσης και το ρεύμα στο οποίο ανήκουν.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια του Open Mall θα τοποθετηθούν 23 ημιυπόγειοι κάδοι διαφορετικών ρευμάτων ανακύκλωσης. Στην επικράτεια του θα μπουν επίσης έξι ηλιακά παγκάκια, έξι ηλιακοί φορτιστές, τρεις έξυπνες φωτεινές διαβάσεις πεζών και 62 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (56 συμβατικές και 6 για ΑμεΑ και θέσεις φορτοεκφόρτωσης). 

43 γωνίες ανακύκλωσης

Έξυπνοι κάδοι θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία της Πάτρας που το καθένα από μόνο του θα συνθέτει από μία γωνία ανακύκλωσης. Συνολικά θα μπουν - μέσω άλλου προγράμματος και όχι του open mall - και 43 γωνίες ανακύκλωσης εκτός του κέντρου της Πάτρας.

Το δίκτυο των γωνιών απαρτίζεται από 14 κάδους τριών κυβικών που θα δέχονται ανακυκλώσιμα από δύο ρεύματα, από 18 κάδους 5 κυβικών που θα δέχονται απορρίμματα τριών ρευμάτων και 11 κάδους 5 κυβικών που θα δέχονται δύο ρευμάτων ανακυκλώσιμων ειδών.