Με τον… καρκίνο πάνω από τα σπίτια τους εξακολουθούν και ζουν 117 οικογένειες της Πάτρας, στη συνοικία του Αγίου Νεκταρίου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι της συνοικίας, εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, από τότε που το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ήρθε στο προσκήνιο δεν έγινε απολύτως τίποτα για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα σπίτια της συνοικίας.

Πρόκειται για τα 117 σπίτια που βρίσκονται στις πρώτες εργατικές κατοικίες της Πάτρας που είχε παραχωρήσει τη δεκαετία του ’50, ο πρόγονος του ΟΕΑΔ, ο ΟΕΕΚ, σε οικογένειες που είχαν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ένα σπίτι.

Ο αμίαντος στις στέγες προστέθηκε στη συνέχεια όταν διαπιστώθηκε ότι έμπαζαν νερά, χωρίς όμως τότε κανείς να γνωρίζει ότι το υλικό αυτό ήταν καρκινογόνο. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο πριν από ορισμένα χρόνια χάρη στις ενέργειες του εκπολιτιστικού συλλόγου του Αγίου Νεκταρίου.

Το 2019, λίγο πριν την πανδημία, έγινε δημοτικό συμβούλιο, συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς που όμως παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις για την επίλυση του ζητήματος, δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά.

Από τότε μέχρι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα, χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα με το θέμα και τον καρκίνο να ακροβατεί πάνω από τις στέγες μιας λαϊκής και εργατικής συνοικίας δίπλα από την οποία υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις, σχολεία, παιδικοί σταθμοί και βρίσκεται στο κεντρικό διαμέρισμα της πόλης.

Αν μια στέγη από αυτές υποχωρήσει, τότε έχει σκεφτεί κανείς τι μπορεί να γίνει;