Μια παράσταση «κρεσέντο συναισθημάτων και σκέψεων», ένας μονόλογος από τους λίγους - Στο θέατρο Πάνθεον

«Κανένας άνθρωπος που υπόκειται βία δεν είναι μόνος» ήταν το μήνυμα της παράστασης «Μέδουσα». Αρκετός κόσμος βρέθηκε στο Θέατρο Πάνθεον την Τετάρτη στις 9 Μαρτίου και ώρα 21.00 ώστε να παρακολουθήσει έναν μονόλογο άρτια εκτελεσμένο και σχεδιασμένο σε σχέση με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της αντίστοιχης συναισθηματικής διαχείρισης.
Όπως είπε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κύριος Μπονάνος που ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους «πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλη την συλλογικότητα». Συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού ΚΕΘΙ πως «είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί κάθε γυναίκα και κάθε άτομο να μιλήσει».
Δεν ήταν τυχαίο που η παράσταση υλοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αρχικά καθότι η πλοκή σχετιζόταν με την ιστορία μιας νέας γυναίκας, κατ’ επέκταση λόγω της ανάδειξης των τρόπων που μια γυναίκα βιώνει μια τέτοια κατάσταση. Είτε πρόκειται για σωματική, είτε για συναισθηματική, είτε για οικονομική ή και για οποιοδήποτε άλλο είδος επίθεσης, κατέστη σαφές από τους ομιλητές αλλά και από την ίδια την παράσταση πως μπορεί το θέμα αυτό να ακουστεί και να βρεθεί λύση σε κοινωνικό και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Η υπόθεση είχε να κάνει με το πώς μια νέα γυναίκα βίωσε και προσπάθησε να διαχειριστεί το τραύμα που της προκάλεσε η επίθεση κοντινού της προσώπου. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας ήταν εξαιρετική και, σε συνδυασμό με τον φωτισμό, την ευρύτερη σκηνοθεσία, την μουσική (παγκοσμίου εύρους) και την διάχυτη εκφραστικότητα, δικαίωσε όχι μόνο τους υποστηρικτές και τις υποστηρήκτριες του σεβασμού και της ενσυναίσθησης, αλλά και τους λάτρεις της μυθολογίας.
Μέσα από την αξιοποίηση συμβολικών και εκφραστικών μέσων κατέστη σαφές το πώς τελικά η νέα κοπέλα ήταν μια σύγχρονη Μέδουσα που αδικήθηκε και αναζητούσε εκδίκηση. Όλα αυτά μέχρι την διαδικασία της λύτρωσης και της απελευθέρωσης.
Αγαπημένη σκηνή: Η έκφραση της ηρωίδας όταν εμμέσως (πλην σαφώς) μεταμορφώθηκε πράγματι σε Μέδουσα, μέσα σε ένα κρεσέντο χρυσού φωτός και αισθήματος απογοήτευσης και οργής.
Υπήρχαν όμως σκηνές για κάθε θεατή ώστε να διαλέξει, διεργασία δύσκολη καθώς η παράσταση αυτή, στο σύνολό της ήταν μοναδική. Το εντυπωσιακό ήταν πως δεν χρειάστηκαν πολλά, τουλάχιστον όχι στα μάτια των θεατών.
Λιτό και καλοφτιαγμένο σκηνικό, φώτα που ταιριάζουν με τα συναισθήματα και ένα ταλέντο να αναδεικνύει το ζήτημα: Της πρωταγωνίστριας, που δεν δίστασε στιγμή να εκφράζει τα συναισθήματα της ηρωίδας, ακόμα και αν είχε την ευθύνη της αφήγησης στο σύνολό της.
Ακούμε για «μονόλογο» και συνήθως φανταζόμαστε κάτι το μονοδιάστατο, χάριν απουσίας διάδρασης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, αυτό ήταν μια πρόκληση που ξεπεράστηκε κατά πολύ και έδωσε στους θεατές το δώρο της ποιότητας, του προβληματισμού και της διάθεσης για κινητοποίηση και διάλογο.
Η καλύτερη παράσταση για φέτος μέχρι ώρας, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για θέματα ισότητας των φύλων:
24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 κατά της βίας υπέρ των γυναικών της ΓΓΙΦ και Τμήμα Εθελοντισμού και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Πατρέων
τηλ.2610240859.