Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για έναν ενήλικα όσο και για ένα βρέφος ώστε ο εγκέφαλος να έχει την απαραίτητη ενέργεια να λειτουργήσει κάνοντας τις απαραίτητες συνδέσεις μεταξύ των νευρικών του κυττάρων.

Ορισμένοι τύποι λιπών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών επιτρέπουν το σχηματισμό ουσιών που σχετίζονται με τη μάθηση, τη λογική και τη μνήμη. Ποιες τροφές θα πρέπει να δίνουμε στα μωρά μας ώστε να αναπτυχθεί η… σκέψη τους;

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών
Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ειδικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των λειτουργιών του. Ποια είναι αυτά και πώς δρα το καθένα στη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους;

Πρωτεΐνες
Ο εγκέφαλος παράγει ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και εμπλέκονται στη γνωστική λειτουργία. Αυτοί περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με μειωμένη μάθηση, συλλογισμό και μνήμη.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι.

Υδατάνθρακες
Ο εγκέφαλος χρειάζεται να λαμβάνει γλυκόζη καθώς αυτή είναι η κύρια πηγή ενέργειάς του.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη των οποίων το σάκχαρο απορροφάται αργά και προοδευτικά, μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, μπορούν να βελτιώσουν την προσοχή, τη μνήμη και τη μαθηματική ικανότητα, μεταξύ άλλων διαδικασιών.

Από την άλλη, η κατανάλωση πολλών απλών σακχάρων δυσκολεύει την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η βρώμη, τα όσπρια και τα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και ροδάκινα. Επίσης, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, το κινόα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γάλα αμυγδάλου και σόγιας.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή σχετίζονται με γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολυακόρεστο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι συστατικό των μεμβρανών του εγκεφάλου και βοηθά στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών και παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Μεταξύ των τροφών που το περιέχουν είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί) και τα οστρακοειδή.

Μεταλλικά στοιχεία
Ο σίδηρος εμπλέκεται στη σύνθεση της μυελίνης, η οποία καλύπτει τον άξονα των νευρώνων και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ τους. Επιπλέον, η σιδηροπενική αναιμία έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μειωμένη μνήμη και συγκέντρωση.

Ο σίδηρος και το ιώδιο είναι απαραίτητα συστατικά για τη σωστή εγκεφαλική και νοητική ανάπτυξη.

Πού τα βρίσκουμε; Στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, στα λαχανικά, στα ψάρια.

Βιταμίνες
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι Β1, Β6, Β12 και Β9, είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και πολλές από αυτές από την περιγεννητική περίοδο.

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή Β9 σχετίζεται με ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Οι βιταμίνες Β6 και Β12 χρησιμοποιούνται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με αλλαγές στη γνωστική λειτουργία και εξασθένηση.

Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως σπόροι, όσπρια και δημητριακά. Η Β12 παρέχεται από το κόκκινο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά και το γάλα.

Αντιοξειδωτικά
Τα φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C, E, η βήτα-καροτίνη, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, αποτρέπουν τη γνωστική επιδείνωση που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες μεγαλώνοντας. Θεωρούνται προστατευτικά των νευρώνων.

Τα φρέσκα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα θεωρούνται οι καλύτερες πηγές βήτα-καροτίνης. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε φράουλες, πιπεριές, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή, μαϊντανό και μπρόκολο. Η βιταμίνη Ε κυριαρχεί στους ελαιούχους σπόρους. Τέλος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο υπάρχουν στα δημητριακά, τα όσπρια και τους σπόρους.

Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του παιδιού και να επιτρέψουν τη ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας. Τα βρίσκουμε μεταξύ άλλων στα φρέσκα γιαούρτια, στο κεφίρ και στο λάχανο τουρσί.

*Μην ξεχνάτε ποτέ
Να ζητάτε συμβουλές από τον παιδίατρό σας πριν εντάξετε οποιαδήποτε τρόφιμο στη διατροφή του μωρού σας επειδή εκείνος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του και ως εκ τούτου τι είναι καλύτερο για εκείνο και σε τι ποσότητες.

Πηγή: IMOMMY