Αέρα στα πανιά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαϊου δίνει μια νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία.

Στο ερώτημα «ποιον εκ των Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν θα ψηφίζατε;» που έθεσε η ORC Research στην πρώτη σφυγμομέτρηση αφότου ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος εξασφάλισε το χρίσμα της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την προεδρία, ο «Τούρκος Γκάντι», όπως είναι το παρατσούκλι του Κιλιτσντάρογλου κερδίζει την αναμέτρηση με διαφορά 13,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν.
Κλειδί η στάση του φιλοκουρδικού HDP

Μετά την εξασφάλιση του χρίσματος της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης ο Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε βροχή συγχαρητηρίων μηνυμάτων από τους επικεφαλής κομμάτων εκτός της συμμαχίας, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ευρύτερης στήριξής του στις κάλπες που θα στηθούν σε δύο μήνες στην Τουρκία.

Το σημαντικότερο θετικό σημα ήρθε από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το δεύτερο μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα μετά το CHP του Κιλιτσντάρογλου, με τoν συνεπικεφαλής του, Μιτχάτ Σαντζάρ να αφήνει σε συνέντευξή της στο δίκτυο Haberturk ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας. «Στόχος μας είναι να επιτευχθεί συμβιβασμός που θα διασφαλίσει μια δημοκρατική αλλαγή. Ο κύριος στόχος μας είναι να φέρουμε τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Περιμένουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», είπε.

Aλλά και η έτερη ηγέτης του HDP, Περβίν Μπουλντάν, έστειλε σήμα πιθανής στήριξης του Κιλιτσντάρογλου. «Θα επαναξιολογήσουμε την πολιτική μας για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου τις προσεχείς μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε σε συγκέντρωση με βουλευτές του κόμματος στην Άγκυρα την Τρίτη. Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ασκεί ακομη επιρροή μολονότι παραμένει εδώ και έξι χρόνια στη φυλακή, είπε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι καλοδεχούμενος από το HDP για διαπραγματεύσεις. «Το HDP είναι ένα κόμμα που συγκεντρώνει έξι εκατομμύρια ψήφους. Δεν μπορείς να τους αγνοήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Οζγκούρ Οζέλ, επικεφαλής της ΚΟ του CHP.

H υποστήριξη του HDP θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση των εκλογών, όπως και στις τοπικές του 2019, που βοήθησε το CHP να αλώσει μεγάλους δήμους, όπως της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας από το AKP του Ερντογάν.